Lončar: Primiću prvu sledeću vakcinu

Lončar: Primiću prvu sledeću vakcinu

ZLATIBOR LONČAR, Foto: B.P.

Do sada je vakcinu protiv virusa korona primilo više od 3.000 korisnika u staračkim domovima i oko 4.000 zdravstvenih radnika, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodao da je plan da se do kraja nedelje vakciniše još oko 3.000 ljudi.

Lončar je rekao i da je napravljen raspored i plan imunizacije i da je već 95 odsto vakcina na lokacijama gde će biti aplikovane.

Ministar je rekao da ima zemalja koje su nabavile vakcinu, ali da se nisu dobro organizovale što se tiče vakcinacije.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, naveo je da se smanjuje broj pregleda i prijema u bolnice, ali je dodao da to ipak nije prava slika jer su ljudi manje odlazili kod lekara tokom praznika.

“Realnu situaciju imaćemo posle praznika”, rekao je ministar i dodao da je cilj da što pre iz kovid sistema izađu i da se vrate redovnom sistemu rada – Institut za ortopediju Banjica, Institut za reumatologiju, Medicina rada, neki od kliničko-bolničkih centara kako bi se uključili u dežurstva i rasteretili Urgentni centar i VMA.

Ministar kaže da je najvažnije da se što više građana vakciniše, da privreda krene normalno da radi.

“Po svim procenama, imunitet od dve doze vakcina traje oko šest meseci, što znači da već sada moramo da se pripremimo za jesen i da od septembra ili oktobra krene vakcinacija zdravstvenih radnika, prosvetnih radnika, državnih službenika koji su u kontaktu sa građanima, ugroženih kategorija stanovništva”, naveo je Lončar.

Napomenuo je i da će to biti ozbiljan posao za zdravstveni sistem.

Primiću prvu sledeću vakcinu

Lončar je izjavio da će se vakcinisati protiv virusa korona, a da je jedini razlog što to do sada nije uradio, dogovor između državnih zvaničnika da svi prime različite vakcine i da tako pokažu da su sve bezbedne.

“Ne bi bilo korektno da se svi vakčinišemo istom vakcinom. Koja god da bude sledeća vakcina, ja ću se njom vakcinisati”, rekao je Lončar.

Istakao je da bi primio svaku vakcinu za koje ALIMS izda sertifikat.

“Da sam primio vakcinu, mnogi bi rekli prvo je sebe zaštitio”, naveo je ministar.

Upitan da li će Srbija nabavljati vakcinu američke Moderne, koja je dobila dozvolu u EU, Lončar je naveo da je Srbije deo Kovaks sistema Svetske zdravstvene organizacije, a da je u tom sistemu i američki proizvođač vakcine protiv korona virusa Moderna.

“Imamo ugovor s Kovaksom da možemo da biramo vakcinu. U zavisnosti šta budu ponudili i šta ALIMS bude rekao, mi ćemo to i nabaviti”, rekao je ministar.

KOMENTARIŠI