Foto: B.P.

U manastiru Tumane u 10.30 održano je tradicionalno presvlačenje moštiju Svetog Zosima Tumanskog.

Nakon presvlačenja moštiju one su prenete u svetiteljevu isposnicu, udaljenu oko kilometar od manastira. Tu je u podne služena molitva za zdravlje i akatist.

Prisutnim vernicima na blagoslov podeljeni su delići stare odeće.

Presvlačenje moštiju Svetog Zosima postalo je tradicaja, obavlja se prve nedelje po Spasovdanu, i tada u manastir dolazi reka naroda. Prema nekim procenama, bude oko 25.000 posetilaca, a svake godine ima sve više i više vernika.

Foto: B.P.

U manastirskoj crkvi posetioci si mohli da se poklone i netruležnim moštima Sv. Jakova, moštima Sv. Nektarija Eginskog, kao i ruskoj čudotvornoj ikoni Presvete Bogorodice “Kurskaja Tumanska”.

Manastir Tumane nalazi se na 50 kilometara od Požarevca i devet kilometara od Golupca, u podnožju Golubačke planine, okružen šumom na levoj obali Tumanske reke.

Reč je o jednom od najposećenijih manastira u Srbiji. Prvi sačuvani zapisi o manastiru su iz 16. veka, a osnovan je u vreme pre Kosovskog boja, kao i mnoge zadužbine Moravske Srbije. Podigao ga je Miloš Obilić u vreme kneza Lazara.

Za ime manastira vezano je nekoliko predanja koja pominju Miloša Obilića, proslavljenog kosovskog junaka. Miloš je rođen u obližnjem selu Kobilje, a imao je dvorac u susednom selu Dvorište.

Prilikom odlaska u lov, nehotice je ranio isposnika Zosima Sinaita, koji je prebivao u obližnjoj pećini. Kada ga je odneo vidaru na lečenje, pustinjak mu reče “Tu mani”, tj. nema leka – pusti da tu umrem. Da okaje greh, Miloš je podigao zadužbinu – manastir u koji su položene Zosimove mošti.

KOMENTARIŠI