Preventivnim pregledima otkriveni KARCINOMI prostate u požarevačkoj bolnici

Preventivnim pregledima otkriveni KARCINOMI prostate u požarevačkoj bolnici

U akcijama sprovedenim u septembru i oktobru, kod nekih pacijenata ustanovljen karcinom prostate, promene na jetri i znatno povišen šećer u krvi

Zahvaljujući preventivnim pregledima obavljenim u septembru i oktobru u Požarevcu, kod više pacijenata otkrivena su najteža oboljenja.

“Kod nekoliko pacijenata dijagnostikovan je kancer prostate, što se, možda, ne bi otkrilo da ovih pregleda nije bilo. Kod nekoliko njih otkrivene su zabrinjavajuće promene na jetri, dok je kod nekih pacijenata utvrđen znatno povišen nivo šećera u krvi” kaže za Novosti Danko Nikolić, direktor Opšte bolnice u Požarevcu.

U najnovijoj, današnjoj akciji, prema preseku urađenom do 10 sati, preventivne preglede u Opštoj bolnici i pripadajućim domovima zdravlja, obavilo je 197 pacijenata. 

“Najviše je bilo laboratorijskih pregleda hormona štitaste žlezde, ukupno 98. Obavljena su i 84 ultrazvučna pregleda abdomena, kao i 15 mamografija”, rekao je Nikolić.

On je dodao da se u kasnijim satima, jer se pregledi obavljaju od 8 do 16 sati, očekuje mnogo veći broj pacijenata, možda i dvostruko veći od odziva do 10 sati. Akcija “Kontrola zdravlja i preventivni pregledi”, na području Braničevskog okruga obavlja se u šest zdravstvenih ustanova.

Akcija kontrole zdravlja u nedelju 19. novembra u Požarevcu i okolini

Glavni koordinator akcije je Opšta bolnica Požarevac, u kojoj se obavljaju ultrazvučni pregledi abdomena, laboratorijski pregled hormona štitaste žlezde i mamografija.

Ostali učesnici su domovi zdravlja u Požarevcu, Velikom Gradištu, Kučevu, Golupcu i Malom Crniću. U njima su obavljeni ultrazvučni pregledi abdomena, a u požarevačkom Domu zdravlja i mamografija.

KOMENTARIŠI