Prevoz putnika kroz vakuumske cevi brzinama od preko 1.000km/h, Beograd među potencijalnim...

Prevoz putnika kroz vakuumske cevi brzinama od preko 1.000km/h, Beograd među potencijalnim stanicama

Trenutni plan je da krenu da se grade individualne trase i spajaju gradovi u određenim delovima sveta

Transportni sistem „hajperlup“, zasnovan na prevozu putnika kroz vakumske cevi brzinama od preko 1.000 kilometara na sat, za korak je bliži realizaciji, pošto je kompanija “Hyperloop One” odabrala 35 timova koji će raditi na izradi predloga trasa svetske mreže „hajperlup“ sistema.

Regionalni predlozi trebalo bi da počnu da se predstavljaju od sledećeg meseca, a konačni cilj je da se čitav svet premreži ovim revolucionarnim transportnim sistemom.

Beograd je upisan kao jedna od stanica

„Ovo je više od nekog voza ili kapsule u cevi. Ovo je potpuno novi nivo povezanosti, koji treba da predstavlja oslonac transportne mreže budućnosti“, objašnjava Džoš Gigel, šef odeljenja za inženjerstvo u kompaniji “Hyperloop One”.

Trenutni plan je da krenu da se grade individualne trase i spajaju gradovi u određenim delovima sveta, a da se kasnije te regionalne trase međusobno spoje i stvore džinovsku svetsku mrežu.

Plan je inspirisan Svetskom mapom metroa, koju je osmislio Mark Ovenden 2003. godine. Prema toj mapi, Beograd je upisan kao jedna od stanica.

Konačna ideja je da se čitava planeta premreži linijama „hajperlupa“, čime bi se vreme putovanja prekratilo dramatično, a novi vid prevoza trebalo bi da bude efikasniji i jeftiniji od avionskog transporta.

KOMENTARIŠI