Danas, 24. marta, gradonačelnik Grada Požarevca Saša Pavlović sa saradnicima upriličio je prijem za porodice poginulih pripadnika Vojske i MUP-a tokom NATO bombardovanja. U 12 časova kod spomenika „Sloboda“, položeni su venci u okviru obeležavanja 24 godine od početka NATO bombardovanja SRJ.

Vence su položili predstavnici Grada Požarevca, gradonačelnik Saša Pavlović, predsednik Skupštine Predrag Mijatović, predstavnici vlasti Gradske opštine Kostolac, pripadnici vojske i policije, predstavnici stranaka, porodice žrtava.

Podsetimo, NATO je 24. marta 1999. godine u 19:45 časova počeo vazdušne napade na vojne ciljeve u SRJ, da bi se kasnije vazdušni udari proširili i na privredne i civilne objekte.

U napadima koji su bez prekida trajali 78 dana teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve i manastiri.

Procene štete koju je imala SRJ kreću se od 30 do 100 milijardi američkih dolara. Konačan broj žrtava zvanično nije saopšten, a srpske procene se kreću između 1.200 i 2.500 poginulih i oko 6.000 ranjenih.

Posle više diplomatskih pritisaka, bombardovanje je okončano potpisivanjem Vojnotehničkog sporazuma u Kumanovu 9. juna 1999, da bi tri dana potom počelo povlačenje snaga SRJ sa Kosova i Metohije.

Pošto je generalni sekretar NATO-a 10. juna izdao naredbu o prekidu bombardovanja, poslednji projektili su pali na područje sela Kokoleč u 13.30.

Tog dana je Savet bezbednosti UN usvojio Rezoluciju 1244, a u Pokrajinu je upućeno 37.200 vojnika Kfora iz 36 zemalja, sa zadatkom da čuvaju mir, bezbednost i povratak više stotina hiljada albanskih izbeglica dok se ne definiše najširi stepen njene autonomije.

KOMENTARIŠI