U Velikom Gradištu danas je održan inicijalni sastanak povodom održavanja Trke mira – Peace Run 2018, najduže štafetne trke na svetu, koja će ove godine po prvi put proći i kroz ovu podunavsku opštinu.

Predsednik opštine, Dragan Milić, pozdravio je ovu inicijativu, okupivši predstavnike javnih ustanova i preduzeća iz sporta, kulture, turizma i obrazovanja kako bi događaj protekao u najboljem redu, kako ovim gostoprimivim domaćinima i dolikuje.

Kroz Veliko Gradište trka kreće sa Srebrnog jezera, 15. maja, stazom pored Dunava i kroz centar grada, odakle će produžiti za Golubac. Inače, Trka mira prolazi kroz Srbiju od 15. do 19. maja, a trasa vodi od granice sa BiH do rumunske granice.

Foto: Opština Veliko Gradište

U trci mogu da učestvuju svi, bilo da učesnike pozdrave ili se i sami uključe. U Velikom Gradištu učesnike će dočekati i ispratiti najmlađi, od predškolaca do učenika osnovnih škola sa teritorije ove opštine.

Trku podržavaju Narodna Skupština Srbije i Olimpijski komitet Srbije, a baklju mira su do sada držali milioni ljudi širom sveta, među kojima i mnogi istaknuti građani sveta – predsednici država, premijeri, sportisti, umetnici…

Trku Peace Run je 1987. osnovao Šri Činmoj, sportista, filozof, slikar i pesnik koji je svoj život posvetio unapređenju ideala svetskog mira i harmonije.

KOMENTARIŠI