Krivično delo zloupotrebe službenog položaja – Oštetio firmu za 1,2 miliona dinara

Krivično delo zloupotrebe službenog položaja – Oštetio firmu za 1,2 miliona dinara

Presuda je doneta na osnovu mogućnosti da optuženi iskoristi mogućnost da, ako prizna krivicu sa tužilaštvom napravi Sporazum o priznanju, u zamenu za blažu kaznu

Pravosnažnom presudom bivši direktor JKP „Dunav“ Veliko Gradište, Radoslav Živković (58) iz Velikog Gradišta osuđen je na šest meseci zatvora, uslovno na godinu dana zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju.

On je još dobio i da plati paušal u iznosu od 5. 000 dinara i troškove krivičnog postupka u iznosu od 39. 000 dinara, dok je oštećeno preduzeće upućeno da u parničkom postupku zatraži satisfakciju za nastalu štetu u iznosu koji je pravosnažnom presudom utvrđeno. On je JKP „Dunav“ oštetio za oko 1,2 miliona dinara. Osuđeni direktor štetu koju je napravio preduzeću kojim je rukovodio u iznosu od oko 1. 200 000 dinara moraće da nadoknadi, piše DANAS.

Presuda je doneta na osnovu mogućnosti da optuženi iskoristi mogućnost da, ako prizna krivicu sa tužilaštvom napravi Sporazum o priznanju, u zamenu za blažu kaznu. Tužilaštvo u Velikom Gradištu ponudilo mu je tu mogućnost, koju je bivši direktor „Dunava“ prihvatio. Osnovni sud prihvatilo je predlog Osnovnog tužilaštva i donelo presudu a pošto obe strane postupka nisu uložila žalbu, ona je automatski postala pravosnažna.

U obrazloženju presude navodi se da je bivši direktor JKP “Dunav“ u periodu od 01.12. 2013. godine do 30.11.2016. kao službeno lice u svojstvu direktora JKP „Dunav“ prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja drugome pribavio korist odnosno naneo štetu svom preduzeću na čijem je bio čelu. „On suprotno odluci Nadzornog odbora nije izabrao najpovoljnije obavezno kolektivno osiguranje, kojim su radnici osigurani 24 časa, već je odabrao „Merkur osiguranje“ ADO Beograd i zaključio osiguranje u ime JKP „Dunav“ za 21. radnika i za 36 meseci sa računa preduzeća isplatio novac u iznosu 1.368.354 dinara, odnosno isplatio više za 973.971 dinara, u odnosu na ponudu DOO „Novi Sad“ i time oštetio JKP „Dunav“ u pomenutom iznosu. Presudom je utvrđeno da je Živković firmu oštetio i za iznos od 192.000 dinara tako što je sa računa preduzeća taj iznos uplatio autoprevozničkoj radnji Jovici Stevkiću iz Velikog Gradišta, bez dokaza da se izvršio ugovoreni prevoz.

KOMENTARIŠI