Problem za požarevačku bolnicu, 160 zaposlenih na bolovanju

Problem za požarevačku bolnicu, 160 zaposlenih na bolovanju

Foto: Urban City / B.P. /

U kovid bolnici Požarevac trenutno je na lečenju 117 pacijenata sa potvrđenom kovid infekcijom, od kojih je oko 60 odsto nevakcinisanih.

Među hospitalizovanima je najviše starijih osoba i gotovo svi imaju neke hronične bolesti, pa su i kliničke slike teške. Od ukupnog broja testiranih koji je stalno u porastu, mali je procenat pacijenata koji zahteva bolničko lečenje, ali su to ljudi u veoma teškom stanju.

-Tokom jučerašnjeg dana (sreda) imali smo 11 prijema u bolnicu i isto toliko otpusta na kućno lečenje. Istog dana preminule su tri osobe u kovid zoni: muškarac, 1944. godište iz Malog Crnića i dve žene – jedna rođena 1953. godine iz opštine Kučevo i druga 1969.godište iz opštine Veliko Gradište. Svi su imali teške pridružene bolesti i preminuli su od komplikacija koje je izazvao kovid, kaže dr Danko Nikolić, v.d. direktora Opšte bolnice Požarevac.

Dve trećine kovid pacijenata je na terapiji kiseonikom. Trenutno nema pacijenata na respiratoru, ni na neinvazivnoj ventilaciji (NIV).

Trenutno 160 zaposlenih u Opštoj bolnici Požarevac nalazi se na bolovanju usled zaražavanja, od kojih njih 106 imaju aktuelnu infekciju, 51 je na produženom bolovanju i četvoro je u izolaciji zbog kontakta sa obolelima. Najveći broj obolelih, više od 100, čine medicinske sestre, a od kovid pozitivnih radnika samo jedan se nalazi na bolničkom lečenju.

-Ova situacija nam predstavlja ogroman problem u organizaciji rada koji se danima odvija u otežanim uslovima. Zato molimo građane da budu odgovorni i shvate ozbiljnost situacije u kojoj se nalazi zdravstveni sistem Požarevca. Ne treba olako shvatati omikron soj virusa koji se brzo širi, i kako praksa pokazuje, uzima danak kod starijih i bolesnih osoba.
Apelujemo na građane da nose maske u zatvorenom prostoru, da izbegavaju okupljanja i da se vakcinišu. Pogotovo apelujemo na mlađu populaciju koja može biti prenosnik virusa na starija i bolesna lica u krugu porodice, napominje Nikolić.

U zelenoj zoni trenutno je hospitalizovano 117 pacijenata.

KOMENTARIŠI