FOTO: URBAN CITY / B.P.

Oko 33 miliona evra donatorske pomoći prošlo je kroz program Exchange, namenjen lokalnim samoupravama, kaže generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština Đorđe Staničić. U velikoj meri program je doprineo unapređenju javnih politika na lokalnom nivou, a trenutno se sprovodi peta faza tog programa.

Efikasno upravljanje imovinom, strateško planiranje i programsko budžetiranje, bili su predmet podrške u okviru programa Exchange 5, koji je zajedno sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu sprovodila Stalna konferencija gradova i opština. Deo koji se tiče efikasnog upravljanja imovinom ukazuje na to da je potrebno dati podršku lokalnim samoupravama, a da bi zakonsku obavezu izvršavali kvalitetnije.

“Razlozi za to su, pre svega, rokovi koje Zakon o javnoj svojini daje, a koji kaže da će do kraja, 31. decembra ove godine, koja opština ne upiše svoju imovinu i ne podnese dokaze za to ta imovina postati državna, što nije u interesu lokalnih samouprava s obzirom da je ta situacija decenijama bila nerešena i često se nije znalo šta je čije”, kaže Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština.

Takvo stanje bilo je u Požarevcu, gde je javna svojina bila upisana u više evidencija, a postojali su i objekti koji uopšte nisu bili upisani, ističe gradonačelnik Požarevca.

Foto: Urban City

“Grad Požarevac je imao evidentirano, daću vam jedan primer, 70 km različitih vodova dok za preostalih 130 km različitih vodova, niti smo imali evidenciju, niti smo ih imali upisanih. Izrađena je projektno-tehnička dokumentacija za te vodove i sada smo zahvaljujući Exchange 5 projektu i, moram još jednom da se zahvalim, donaciji Evropske unije, zahvaljujući svemu ovome mi sada ulazimo u proces i ozakonjenja ovih objekata”, kaže Saša Pavlović, gradonačelnik Požarevca.

Građani su dobili još jedan alat u svoje ruke, da mogu na kvalitetan način da donose svoje planske odluke i utvrđuju budžete.

Proces kreiranja javnih politika i učešće građana deo su reforme javne uprave, koja se u Srbiji sprovodi uz podršku Evropske unije. Glavni koordinator procesa te reforme je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Ovaj tekst objavljen je na osnovu projekta o sufinansiranju medijskih sadržaja Grada Požarevca pod nazivom “EVROPSKA SRBIJA-EVROPSKI POŽAREVAC 2020”. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

KOMENTARIŠI