Produžen raspust zbog gripa

Produžen raspust zbog gripa

Školski raspust biće produžen za dva dana, tako da će se deca u školske klupe vratiti u sredu, 11. januara, umesto 9, kaže Mladen Šarčević, ministar prosvete.

Na osnovu podataka Instituta za javno zdravlje “Batut” o broju obolelih od gripa, Ministarstvo prosvete i zdravlja zajednički su se danas usaglasili da raspust u osnovnim i srednjim školama bude produžen i da se deca u školske klupe ne vraćaju 9. janura.

Više oboleli nego prošle godine

Od početka sezone Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” prijavljeno je 50.473 obolelih od oboljenja sličnih gripu, što je veći broj u odnosu na isti period prošle godine.

Slučajevi gripa su potvrđeni u Beogradu, u Južnobačkom, Pčinjskom, Raškom, Južnobanatskom, Jablaničkom, Mačvanskom, Severnobačkom, Srednjebanatskom, Severnobanatskom, Braničevskom, Zlatiborskom, Podunavskom, Pomoravskom i Sremskom okrugu.

Gde su prijvljenje epidemije

Epidemije su prijavljene, prema navodima Batuta, u Pančevu, Beogradu, Požarevcu i Braničevskom okrugu.

Institut zа јаvnо zdrаvljе Vојvоdinе priјаviо је Institutu zа јаvnо zdrаvljе Srbiје čеtiri smrtnа ishоdа која sе mоgu dоvеsti u vеzu sа оbоlеvаnjеm оd gripа. Svi umrli su bili hrоnični bоlеsnici  i prеthоdnо nisu bili vакcinisаni prоtiv gripа. Dо sаd su pоtvrđеnа 2 tipа virusа influеncе: А(H3) i influеncа tip B.

Mеđu lаbоrаtоriјsкi pоtvrđеnim slučајеvimа је nајčеšćе zаstupljеn pоdtip virusа gripа А (H3).

Zbog velikog broja osoba obolelih od gripa, u bolnicama u Srbiji gde je prijavljena epidemija,  posete ležećim pacijentima su zabranjene ili ograničene.

U Beogradu posete pacijentima zabranjene su u KBC “Dragiša Mišović”, u svim klinikama Kliničkog centra Srbije, u Vojnomedicinskoj akademiji, u KBC “Zemun”, Ginekološko akušerskoj klinici “Narodni front”, KBC “Zvezdara” i u Institutu za majku i dete.

Posete u Opštoj bolnici “Đorđe Jovanović” u Zrenjaninu zabranjene su do daljeg.

U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj posete su zabranjene pacijentima koje se nalaze na odeljenju intenzivne nege dok su posete ostalim pacijentima ograničene.

KOMENTARIŠI