Program osnovnog obrazovanja za odrasle u Požarevcu

Program osnovnog obrazovanja za odrasle u Požarevcu

U osnovnoj školi "Sveti Sava" u Požarevcu sprovodi se program osnovnog obrazovanja odraslih. Redovni učenici i učitelji za njih su izveli predstavu "Preobražaj, priča o jednoj mladosti", koja govori o školskim danima, ali i o tome šta su učenici uradili sa sobom dvadeset godina kasnije.

Na ovaj način, polaznici programa obrazovanja za odrasle, nadoknađuju propuštena prijateljstva i lagodnost koju bi imali tokom redovnog školovanja. Da bi polaznici programa osnovnog obrazovanja za odrasle imali kompletan doživljaj školovanja, učenici i učitelji požarevačke Osnovne škole “Sveti Sava” za njih su izveli predstavu “Preobražaj, priča o jednoj mladosti”.

“Glavna veza između predstave i naših polaznika je ta što oni niu imali mogućnost da prožive taj period života u školi i možda je ovo prilika da vide kako izgleda u redovnim uslovima koje su preskočili”, objašnjava učiteljica Slađana Kojić.

Iliji Spasić, koji je od redovnog školovanja odustao u petom razredu zbog sukoba sa školskim drugovima, druga šansa da stekne nove prijatelje u školi je veoma važna.

“Mi ovde ne gledamo nacionalnost. Trudimo se da ne bude nekih koškanja ili bilo šta slično. Mi zajedno kroz sve prolazimo.”

Olena Radulović iz Ukrajine došla je zbog ljubavi. Osnovno obrazovanje za odrasle pohađa, jer nema novca za nostrifikaciju diplome kako bi mogla da se zaposli. Za razliku od prvog školovanja, sada ima mnogo više obaveza i sve petice.

Ona kaže da pošto sada ima malu decu, a ćerkica pohađa prvi razred osnovne škole, malo joj je napornije, ali se trudi da sve postigne.

Osnovna škola “Sveti Sava” ima 99 polaznika osnovnog obrazovanja za odrasle u sedam odeljenja. Od toga, po jedno u Kazneno-popravnom zavodu Zabela i u Ženskom zatvoru.

Margareta Sekulović, direktorka OŠ “Sveti Sava”  kaže da je osnovno obrazovanje za odrasle osmišljeno da traje tri godine. “Prvi ciklus obuhvata obrazovanje prva četiri razreda, drugi ciklus peti i šesti razred, a treći obuhvata sedmi i osmi razred osnovne škole.”

Iako su polaznici došli sa raznih strana iz brojnih razloga, zajednička im je želja da idu napred. To dele i sa junacma predstave “Preobražaj”, koja će uz pomoć Grada Požarevca biti izvedena i u Mariboru na Međunarodnoj smotri “Sa pozornice na pozornicu”, u okviru Uneskovog projekta.

KOMENTARIŠI