Kako saznajemo, većina je saznala slučajno da oružje može da zadrži kao trofej. Ova procedura se može obaviti samo u Beogradu, Barajevu, Kragujevcu i Leskovcu.

– Bio sam u zemunskom MUP-u da se javim za pištolj koji mi je ostao od pokojnog dede. Rekli su mi da postoje tri opcije, da polažem za dozvolu, da ga odnesem u Kragujevac da ga unište ili da ga poklonim državi Srbiji. Niko mi nije rekao da postoji opcija da ga odnesem na procenu da li mogu za oružje da dobijem C kategoriju i tako ga zadržim, što sam slučajno saznao od prijatelja. Platio sam 1.680 dinara i eto, pištolj je ostao kod mene – kaže nam Milan iz Zemuna.

Neprijavljivanje oružja kvalifikuje se kao prekršaj za koji je propisana novčana kazna od 5.000 do 150.000 dinara i oružje može biti i oduzeto. Ko ima odobrenje za držanje trofejnog oružja, bio je dužan da do početka ove nedelje preregistruje, proda, onesposobi ili ga preda bez naknade u korist države Srbije.

– Poštar mi je uručio poziv prošlog četvrtka da se odmah javim radi preregistracije trofejnog oružja. Otišla sam odmah sutradan u MUP, podnela sam zahtev u pisarnicu radi produženja roka. Čekala sam četiri sata da bih preregistrovala pištolj, špansku „astru“, koju sam nasledila od oca i sačuvala. Pištolj je star 30 godina. Nakon plaćanja taksi, zatražila sam fiskalni račun, a nisu mi dali čak ni neku potvrdu da sam uplatila novac – kaže Branka Ilić iz Beograda.

– Sramota je koliko službenih lica ide preko reda. Ja sam došao iz Kovina, a moguće je da danas neću ni stići i da ću morati sutra opet da plaćam autobusku kartu zbog njihove neorganizovanosti. Poziv sam primio prošlog četvrtka, a datum koji je naveden kao dan isporuke je 21. februar. Strašno – izjavio je Predrag Stricković.

– U Kragujevcu ne mogu da obavim procenu oružja i zato sam morao da dođem u Beograd. Slučajno sam saznao da se u Leskovcu ista procedura plaća manje, procena je 1.380 dinara, a taksa za MUP je 600 dinara. Ako danas ovde ne obavim preregistraciju, otići ću u Leskovac, možda je tamo manja gužva – kaže Dragan Jovanov.

KOMENTARIŠI