Istekao ROK za legalizaciju oružja

Istekao ROK za legalizaciju oružja

U Streljačkom klubu „trofej“, juče od 7 ujutru građani su strpljivo čekali da preregistruju svoje uglavnom nasleđeno oružje u C kategoriju i tako se oslobode plaćanja poreza. Oko 70 ljudi je čekalo svoj red, a ima ih i koji su došli iz Bele Crkve, Požarevca, Kragujevca, Kovina, Kostolca, Kikinde, Inđije.

Kako saznajemo, većina je saznala slučajno da oružje može da zadrži kao trofej. Ova procedura se može obaviti samo u Beogradu, Barajevu, Kragujevcu i Leskovcu.

– Bio sam u zemunskom MUP-u da se javim za pištolj koji mi je ostao od pokojnog dede. Rekli su mi da postoje tri opcije, da polažem za dozvolu, da ga odnesem u Kragujevac da ga unište ili da ga poklonim državi Srbiji. Niko mi nije rekao da postoji opcija da ga odnesem na procenu da li mogu za oružje da dobijem C kategoriju i tako ga zadržim, što sam slučajno saznao od prijatelja. Platio sam 1.680 dinara i eto, pištolj je ostao kod mene – kaže nam Milan iz Zemuna.

Neprijavljivanje oružja kvalifikuje se kao prekršaj za koji je propisana novčana kazna od 5.000 do 150.000 dinara i oružje može biti i oduzeto. Ko ima odobrenje za držanje trofejnog oružja, bio je dužan da do početka ove nedelje preregistruje, proda, onesposobi ili ga preda bez naknade u korist države Srbije.

– Poštar mi je uručio poziv prošlog četvrtka da se odmah javim radi preregistracije trofejnog oružja. Otišla sam odmah sutradan u MUP, podnela sam zahtev u pisarnicu radi produženja roka. Čekala sam četiri sata da bih preregistrovala pištolj, špansku „astru“, koju sam nasledila od oca i sačuvala. Pištolj je star 30 godina. Nakon plaćanja taksi, zatražila sam fiskalni račun, a nisu mi dali čak ni neku potvrdu da sam uplatila novac – kaže Branka Ilić iz Beograda.

– Sramota je koliko službenih lica ide preko reda. Ja sam došao iz Kovina, a moguće je da danas neću ni stići i da ću morati sutra opet da plaćam autobusku kartu zbog njihove neorganizovanosti. Poziv sam primio prošlog četvrtka, a datum koji je naveden kao dan isporuke je 21. februar. Strašno – izjavio je Predrag Stricković.

– U Kragujevcu ne mogu da obavim procenu oružja i zato sam morao da dođem u Beograd. Slučajno sam saznao da se u Leskovcu ista procedura plaća manje, procena je 1.380 dinara, a taksa za MUP je 600 dinara. Ako danas ovde ne obavim preregistraciju, otići ću u Leskovac, možda je tamo manja gužva – kaže Dragan Jovanov.

KOMENTARIŠI