Proizvođači vakcina: Ako je omikron soj otporan na vakcine, nove spremne za...

Proizvođači vakcina: Ako je omikron soj otporan na vakcine, nove spremne za 100 dana

Foto: Pixabay // ilustracija

Kompanija “Novavaks” je saopštila da već radi na vakcini protiv kovida-19 zasnovanu na poznatoj genetskoj sekvenci B.1.1.529 kao i da će vakcina biti spremna za početak testiranja i proizvodnje u narednih nekoliko nedelja.

Proizvođači vakcina uvereni su da će moći brzo da prilagode svoje vakcine ako se varijanta pod nazivom omikron proširi.

Novi soj – ranije poznat kao B.1.1.529 – karakterišu neke mutacije koje sugerišu da donosi povećan rizik od ponovne infekcije.

Postoje i strahovi da bi ta varijanta mogla biti otpornija na vakcine koje su sada rasprostranjene širom sveta.

“Fajzer” i “Biontek” očekuju “da će moći da razviju i proizvedu prilagođenu vakcinu protiv te varijante za otprilike 100 dana”.

“Moderna” je saopštila da je unapredila “sveobuhvatnu strategiju za predviđanje novih zabrinjavajućih varijanti” od početka 2021. – uključujući tri nivoa odgovora ako imunitet koji nudi njihova vakcina oslabi.

“Novavaks” je saopštio da je već počeo da stvara vakcinu protiv kovid-19 zasnovanu na poznatoj genetskoj sekvenci B.1.1.529 “i da će biti spremna za početak testiranja i proizvodnju u narednih nekoliko nedelja”.

Novi soj je prvi put otkriven u Južnoj Africi, a brojne zemlje, uključujući Veliku Britaniju, Australiju i SAD ograničavaju putovanja iz više južnoafričkih zemalja.

Jedan od vodećih epidemiologa u Južnoj Africi, Salim Abdool Karim, rekao je za Skaj njuz da je za očekivati da je novi soj kovida već prisutan u evropskim zemljama uključujući i Veliku Britaniju.

U Belgiji je potvrđen prvi slučaj novog soja koronavirusa otkrivenog u južnoj Africi. To je prvi potvrđeni slučaj novog virusa u Evropi, saopštile su belgijske zdravstvene vlasti.

Svetska zdravstvena organizacija označila je u petak B.1.1.529 kao “zabrinjavajuću varijantu”, što znači da je sada zvanično dobila ime “omikron”, po slovu iz grčkog alfabeta.

KOMENTARIŠI