Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je danas, zajedno sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem i ambasadorom SAD Entoni Godfrijem, završnom segmentu združene obuke jedinica za specijalne operacije Vojske Srbije i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država na poligonu “Peskovi” kod Požarevca.

Ministar Stefanović istakao je da su teški meteo uslovi, koji su pratili današnju aktivnost, za pripadnike specijalnih jedinica uobičajeni.

– Kiša i jak vetar, koji je ovde duvao, pokazuju koliko je težak život pripadnika jedne specijalne jedinice, jedne vojske. Oni moraju da budu spremni da u svakom trenutku izađu na teren i pokažu da su i vreme i novac, koji su uloženi u njihovu opremu i obuku, dobro utrošeni, jer su u svakom trenutku spremni da budu uz svoj narod i da zaštite svoju zemlju – rekao je ministar Stefanović.

On se zahvalio pripadnicima Evropske komade specijalnih snaga Sjedinjenih Američkih Država, dodajući da ovo nije prva zajednička vežba dve vojske.

– Imali smo u prethodnih godinu dana više zajedničkih vežbi i to je dobar pokazatelj naše interoperabilnosti, spremnosti da učimo jedni od drugih i da sarađujemo kao partneri. Ovo je dobar put da i naši momci uče i vide kako to rade i drugi specijalci iz najvećih i najmoćnijih država sveta. Naravno, hoću da se zahvalim još jednom generalu Mojsiloviću i našim specijalcima zato što su, zaista, po izuzetno teškom vremenu, izuzetno teškim uslovima, zajedno sa momcima iz SAD, pokazali izvanredne sposobnosti  – naglasio je ministar Stefanović.

Ministar Stefanović je istakao da su svi mogli da vide da je vežba izvedena izuzetno.

– Moram da kažem da se vidi napredak u taktici i obučenosti, a videli ste i da su naši helikopteri leteli po ovako teškim vremenskim uslovima, što nekada nije bio slučaj. Još jednom hvala svima koji su učestvovali – rekao je Stefanović.

Ambasador Godfri je zahvalio specijalnim jedinicama Vojske Srbije kao domaćinima ove vežbe, dodajući da je to primer koliko možemo uraditi kao prijatelji i partneri.

– Vrlo sam zahvalan da smo mi tu, da su naši vojnici bili zajedno i da je ovo vrlo važno zajedničko dejstvo bilo uspešno. Puno smo naučili danas, pre svega kako da radimo zajedno. Ja sam siguran da je vaša interoperabilnost sada veća nego pre – istakao je ambasador Godfri.

Pripadnici specijalnih jedinica obe vojske, koji su učestvovali u vežbi, saglasni su da aktivnosti poput ove doprinose boljem razumevanju i unapređenju sposobnosti.

– Saradnja sa stranim armijama predstavlja posebnu draž, jer postoje posebne taktičke i operativne procedure koje mogu da se nauče. Učenjem i saradnjom sa drugim armijama povećavamo našu interoperabilnost za neke buduće zadatke – istakao je pripadnik Vojske Srbije i kao naročito interesantno izdvojio mogućnost razmene znanja u domenu procedura operativnog planiranja protivterorističke operacije, medicinskog zbrinjavanja povređenih vojnika i razvoja operativnih procedura tokom borbi u ruralnim uslovima.

Prema rečima pripadnika Oružanih snaga SAD, iz Srbije će otići sa odličnim iskustvom.

– Bila je privilegija biti u Srbiji i vežbati sa kolegama iz Vojske Srbije. Vežbajući ovde učimo kako da radimo zajedno. Ovo je bila odlična prilika za razmenu iskustava i mislim da smo svi imali priliku da učimo jedni od drugih.

Zajednička obuka pripadnika specijalnih jedinica Vojske Srbije i Oružanih snaga SAD realizovana je od 8. novembra do danas, a učesnici vežbe imali su prilike da proigravaju taktike, tehnike i procedure koje se primenjuju u protivterorističkim operacijama u urbanoj sredini, uključujući i ubacivanje borbenih grupa primenom vertikalnog manevra, blokade i uništenja terorista, evakuacije povređenih vazdušnim putem do izvlačenja iz zone operacije.

KOMENTARIŠI