Proizvodnja i planovi infrastrukturnih radova na kopu „Drmno“: Povećanje otkrivke je prioritet

Proizvodnja i planovi infrastrukturnih radova na kopu „Drmno“: Povećanje otkrivke je prioritet

Proizvodnja uglja je u proteklih osam meseci stabilna i na nivou bilansa, ali zaostaje proizvodnja otkrivke. Izgradnja predviđenih infrastrukturnih objekata privodi se kraju.

U rudarskom sektoru ogranka „TE-KO Kostolac“ od početka godine intenzivno se radi na realizaciji ovogodišnjih proizvodnih planova i izgradnji planiranih infrastrukturnih objekata. Veselin Bulatović, direktor za proizvodnju uglja u „TE-KO Kostolac“, dosadašnje rezultate u proizvodnji ocenio je kao stabilne i na nivou bilansa.

− Na deponijama imamo više od bilansiranih potreba uglja, ali moramo povećati eksploatacione rezerve otkrivenog uglja na kopu. Proizvodnju otkrivke moramo da povećamo. Trudimo se da velika opravka bager dva „SRs 2000“, koji radi u okviru petog BTO sistema, bude što pre završena i da se u septembru bager uključi u proizvodni proces. I pored svih kontrola, kvalitet rezervnih delova je problematičan. Preduzimaju se koraci u skladu sa zakonom da se od direktnih proizvođača opreme nabavljaju vitalni originalni delovi. To će se odraziti na veću pouzdanost i pogonsku spremnost mašina u eksploataciji – ističe Bulatović.

Veselin Bulatović, Foto: Energija Kostolac

On napominje da je pooštren način prijema dobara i objašnjava da se prijem robe radi u fabrici u kojoj ogranak „TE-KO Kostolac“ kao naručilac zadržava pravo da angažuje ovlašćenu ustanovu da uradi dodatnu kontrolu, prema važećem ugovoru.

− Očekujem da će ova mera dati rezultate i da će od naredne remontne sezone pogonska spremnost mašina i opreme biti mnogo veća i pouzdanija. Kada je reč o pouzdanosti rada mašina, bager „vedričar 710“, kojim se otkriva ugalj, u proizvodnji je od 1984. godine. Na ovom bageru moramo uraditi kompletnu rekonstrukciju. Ove godine javna nabavka nije prošla. Biće obnovljena i naredne godine, a ovaj posao biće urađen. Bager radi na principu vuče i klizanja radnih elemenata. Njihovo habanje je veliko i moramo da imamo adekvatnu količinu kvalitetnih delova za zamenu – kaže Bulatović.

Novi „bager 1400“, Foto: Energija Kostolac

Na pitanje kako napreduju radovi u zoni Hrastovače, on objašnjava da se ispred fronta rudarskih radova odvijaju brojne aktivnosti koje su u funkciji stvaranja uslova za nesmetano napredovanje kopa.

− Izmeštamo objekte u zoni Hrastovače koji su melioracionog tipa, što će trajati najmanje dve godine. Međutim, deo posla mora biti završen do kraja ove godine, jer po dinamici rudarskih radova peti i šesti sistem ulaze u deo ove zone gde moraju da imaju obezbeđene adekvatne uslove za rad. Očekujem da će u septembru biti puštena u rad nova, 16. linija za dubinsko odvodnjavanje, a odmah potom mora da se krene sa izgradnjom 17. baraže bunara – najavljuje Bulatović.

On objašnjava da nedostatak radnika utiče na organizaciju posla.

Povećati rezerve otkrivenog uglja, Foto: Energija Kostolac

− Sagradićemo objekte, popravićemo mašine, ali rezultata i proizvodnje nema bez ljudi. Kopu „Drmno“ nedostaje više stotina proizvodnih radnika. Zbog manjka radnika imamo duže zastoje, neplanska stajanja sistema. Jednostavno, nemamo ljude koji bi u potpunosti opslužili proizvodni proces. I ove godine, po sili zakona, jedan broj radnika otići će u penziju, što će smanjiti broj zaposlenih u proizvodnji. Počeli smo sa procedurom prijema, ali ne i sam prijem. Očekujem da će se naredne godine ovo pitanje brže rešavati. Da bi mladi radnik postao dobar majstor električar, dizaličar, bagerista, treba najmanje tri do pet godina i zato je važno da se pitanje zapošljavanja što pre reši − rekao je Bulatović.

Očekivanja od novog, šestog sistema

Završeni su radovi na montaži novog, šestog rudarskog sistema za otkrivanje uglja. Mašine su na radnim pozicijama, gde se rade funkcionalne probe. Mnogo će značiti da od jeseni krenu sa proizvodnjom otkrivke peti i šesti sistem, što će znatno doprineti povećanju otkrivke. Privodi se kraju i izgradnja TS „Rudnik 5“ – ističe Bulatović.

KOMENTARIŠI