Proizvodnja uglja na PK “Drmno” iz slojeva izvan osnovnog ležišta

Proizvodnja uglja na PK “Drmno” iz slojeva izvan osnovnog ležišta

Foto: Energija Kostolac

Rudari Kopa Drmno proizvedu i do milion tona uglja eksploatacijom zaostalog uglja van domašaja teške rudarske mehabizacije.

S obzirom da se ugalj eksploatiše iz osnovnog ležišta rudarskom mehanizacijom, koja zbog svog gabarita nije u mogućnosti da iskopa sve količine uglja, naročito one ispod rudarskih sistema koristi se manja mehanizacija. Time se čiste značajne količine uglja u tako zvanim „’džepovima“. Mesečno se malim bagerima iskopa i do 100.000 tona uglja, što je na godišnjem nivou i više od milion tona.

Kako nam je rekao Nenad Predić, direktor PK „Drmno“, nakon prolaska bagera na sistemu, čišćenjem kompletnog ležišta obezbeđuje se znatna količina uglja odličnog kvaliteta. Prema njegovim rečima, ugalj se transportuje do etažnog transportera BTD (bager-transporter-drobilana), gde se ubacuje na trake i odatle ide direktno u kotlove termoelektrana:

− Tehnološki je neizvodljivo spuštati sistem ispod projektovane kote kopanja uglja, ali se ove, za nas velike količine uglja, izvlače iz ležišta. Taj prostor odmah za ovom mehanizacijom popunjavaju jalovinski sistemi odlaganjem proizvedene otkrivke, zbog čega je veoma važna efikasnost proizvodnje uglja u podetažnom prostoru – objasnio je Predić.

KOMENTARIŠI