Projekat “Reforma poreza na imovinu” – Potpisano 16 ugovora u cilju povećanja...

Projekat “Reforma poreza na imovinu” – Potpisano 16 ugovora u cilju povećanja naplate poreza na imovinu u Požarevcu

Danas su u Požarevcu potpisani ugovori sa 16 lica  koja će raditi pri Lokalnoj poreskoj administarciji u okviru projekta „Reforma poreza na imovinu“

Za učešće u švajcarskom projektu “Reforma poreza na imovinu“ ukupno se prijavilo 92 lokalne samouprave iz cele Srbije, a od toga broja izabrano je 45, među kojima je i Grad Požarevac.

Foto: Urban City

Kriterijumi koji su bili odlučujući za odabir gradova i opština su koje lokalne samouprave su imale najbolje prijave i pokazale najviše motivacije pri popunjavanju aplikacione forme. Važni razlozi za njihov izbor bili su i „grupne prijave“ odnosno spremnost opština koje su geografski blizu na međuopštinsku saradnju i time bolju naplatu poreza na imovinu, dok je treći kriterijum bio da li su u nekoj bliskoj prošlosti i same radile nešto da prošire obuhvat i povećaju stepen naplate poreza, i to bez pomoći donatorskih organizacija.

Foto: Urban City

Ceo projekat vredan je šest miliona franaka i u potpunosti ga finansira Švajcarska kancelarija za razvoj i saradnju SDC.

Foto: Urban City

Projekat se realizuje kroz zajedničku saradnju Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstva finansije i Stalne konferencije gradova i opština.

Foto: Urban City

Danas su u Požarevcu potpisani ugovori sa 16 lica  koja će raditi pri
Lokalnoj poreskoj administarciji u okviru projekta „Reforma poreza na imovinu“, a ispred Grada Požarevca današnjem potpisivanju ugovora prisustvovali su gradonačelnik Požarevca Bane Spasović, kao i zamenik načelnika Gradske uprave Aleksandar Simonović.

Foto: Urban City

Spasović je prilikom današnjeg potpisivanja ugovora rekao da je osnovni cilj projekta povećanje naplate poreza na imovinu, što će poboljšati rad Lokalne poreske administracije u smislu popisa objekata, a u cilju unapređenja usluga prema korisnicima. U Gradu Požarevcu nije popisano između 20 i 25% objekata. Pet najuspešnijih lokalnih samouprava podeliće bespovratni nagradni fond od milion franaka, koji je obezbedila Vlada Švajcarske.

Foto: Urban City

Spasović je dodao da današnje potpisivanje ugovora sa 16 lica ima za cilj i smanjenju stope nezaposlenosti, kao i da su svi oni sa tržišta rada, odnosno na spisku Nacionalne službe za zapošljavanje i imaju visoko obrazovanje (ekonomisti i pravnici).

Trajanje ugovora je 6 meseci.

KOMENTARIŠI