Projekcija NBS: Inflacija u februaru 5,5 odsto, očekuje se dalji pad

Projekcija NBS: Inflacija u februaru 5,5 odsto, očekuje se dalji pad

Foto: Pixabay / ilustracija

Inflacija u Srbiji će i ove godine nastaviti da usporava i Narodna banka Srbije očekuje da će se polovinom ove godine vratiti u granice cilja od tri plus-minus 1,5 odsto, a krajem godine da će se približiti centralnoj vrednosti cilja, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Jorgovanka Tabaković je rekla na predstavljanju februarskog izveštaja o inflaciji koji je nedavno usvojio Izvršni odbor NBS da je nova projekcija blago niža od novembarske i navela da su ovakvim kretanjima najviše doprinela zaoštravanja monetarne politike i slabljenje globalnih troškovnih pritisaka.

Guvernerka je navela da se očekuje da će u januaru inflacija biti na nivou od 6,4 odsto, a u februaru 5,5 odsto.

“Ove godine očekujemo ubrazanje rasta bruto društvenog proizvoda od tri do četiri odsto, a četiri do pet odsto za sledeće dve godine. Najznačajniji faktori tog rasta biće lična potrošnja kao i investicije, kako državne tako i privatne“, rekla je Tabakovićeva.

Dodala je da globalna inflacija pada brže nego što se očekivalo i da je za očekivati opadanje referentnih kamatnih stopa.

To, kako je rekla, neke banke u regionu već rade, ali je navela i upozorenje MMF-a da bi sa smanjenjem trebalo biti oprezan kako se inflacija ne bi vratila i usporilo njeno vraćanje na ciljane vrednosti.

KOMENTARIŠI