Nema boljeg načina da dekorišete dvorište od sadnje raznobojnog cveća.

Konačno nam je stiglo lepo vreme i pravi je trenutak da uredimo bašte, terase, dvorišta. Nema boljeg načina da dekorišete dvorište od sadnje raznobojnog cveća. Pre nego što se upustite u ovu avanturu, razmislite da li ćete da se opredelite za cveće kontrastnih boja ili ćete izabrati više tonova jedne boje. I jedna i druga opcija izgledaju veoma lepo, s tim što prva deluje raskošno, dok druga ostavlja utisak sofisticiranosti.

Petunija, verbena, begonija, lobelija, geranijum – izbor cveća je veliki. Petunije cvetaju od početka proleća do kasne jeseni, a potrebne su im toplota i svetlost. Verbena je jednogodišnja biljka čiji su cvetovi u pink, crvenoj, ljubičastoj ili plavoj boji. Cveta takođe od ranog proleća do jeseni. Potrebno je samo da zasadite seme i kad sadnica poraste, presadite je u veću saksiju.

Među baštovanima je veoma popularna begonija. Krase je asimetrično lišće i bujne stabljike različitih oblika i boja, a vole je i lenjivci, jer ne zahteva preveliku brigu. Dovoljno je da izaberete mesto gde će je sunce grejati rano ujutru i po podne. Još jedno cveće za lenje baštovane je lobelija. Neophodno je obezbediti odgovarajuće zemljište – hranljivo, ali bez humusa, i blagovremeno zalivati. Rezultat su sitni, ali gusti i prelepi cvetovi plave, bele ili ljubičaste boje. Popularan izbor za terase, pogotovo u područjima sa toplim letima, jeste geranijum koji dobro podnosi suše i voli umereno zalivanje.

Kad posadite cveće, na vama je da se udobno zavalite u stolicu i uživate u mirisima i bojama koji se šire vašom terasom ili dvorištem.

Veliki izbor cveća možete naći na Zelenoj pijaci u Požarevcu (Šumadijska BB) u “Zelenom butiku”.

Najveći i najkvalitetniji izbor za vaše dvorište možete pronaći u poljoprivrednoj apoteci “Zeleni butik” u Požarevcu na Zelenoj pijaci (Šumadijska BB)

PLAVA ZA SMIRENjE, ŽUTA ZA VEDRINU

Kao što svaki cvet ima svoje značenje tako i boje bude različita osećanja. Plavo cveće ima moć da umiruje, smanjuje stres, nervozu, bes i negativnu energiju. Kada smo okruženi žutim cvećem, postajemo veseliji, radosniji, pozitivniji i nasmejaniji. Narandžasta boja budi želju za životom, uvećava elan i entuzijazam, pa ako ste neraspoloženi u poslednje vreme, birajte cveće u ovoj boji.

Ružičasta simbolizuje mladost, nevinost, nežnost, ženstvenost, pa se u prisustvu cveća u ovoj pastelnoj boji osećamo prijatno. Ljubičasto cveće simbolizuje uspeh i dostojanstvo, pa ako želite da vaša bašta zasija kraljevskim sjajem, izaberite cveće u nekoj nijansi ove boje. Zeleno cveće je simbol života, ponovnog rađanja, zdravlja, mladosti i plodnosti i doprinosi buđenju optimizma.

KOMENTARIŠI