Prolećne temperature u januaru idealne za izlet u Zaovi

Prolećne temperature u januaru idealne za izlet u Zaovi

Foto: Urban City // B.P.

Jezero i manastir Zaova nalaze se oko 15 kilometara jugoistočno od Požarevca blizu Toponice u opštini Malo Crniće. Prolećne temperature izmamile su brojne posetioce u okolini.

Zaova je jedno od omiljenih mesta za izlet, a naročito za 1. maj već nekoliko decenija.

Netaknuta priroda privlači izletnike kako opštine Malo Crniće, tako i izletnike susednih opština jer ceo kompleks pruža dosta interesantnih sadržaja kao što su manastir iz XIV veka, restoran, veštačko jezero smešteno u blizini i više izvora koji su po verovanju meštana lekoviti. Prema narodnom verovanju, vodu sa ovog izvora treba uzimati samo za vreme verskih praznika i koristiti je za piće i umivanje, kako bi bila delotvorna.

Foto: Urban City

U izvorima manastir se prvi put pominje 1467. godine, ali je prema legendi podignut u još u drugoj polovini XIV veka, za vreme vladavine kneza Lazara (1371—1389). Radio ga je samouki i u to doba veoma traženi slikar Živko Pavlović, kome je slavna požarevačka slikarka Milena Pavlović-Barili, dalji potomak.

U Zaovi se takođe već više od jedne decenije održava „Stiško poselo“, etno festival hrane i folklora, manifestacija koja na specifičan način predstavlja turističke potencijale Stiga, Mlave i Homolja.

Zaova, Foto: Urban City / B.P.

Po najširoj liniji ovo veštačko jezero ne prelazi 200 metara i u potpunosti je okruženo šumom. Vodom se napaja iz više malih šumskih potoka.

U jezeru ima i nekoliko vrsta ribe, od klenova do štuke i bele ribe.

Dubina kod brane iznosi oko pet metara, a na drugim mestima je između 3 i 4m pri normalnom vodostaju.

KOMENTARIŠI