Foto: Urban City / B.P.

Promocija knjige Mihajla Antića “Dogovor hladne noći” održaće se 11.05.2023. sa početkom u 19 časova u Muzičkoj školi u Požarevcu.

O knjizi govore: Milica Jotić, Valentina Vanja Dabić, Svetlana Perišić, Otac Dragan Petrović i Mihajlo Antić.

Roman prvenac mladog autora Mihajla Antića “Dogovor hladne noći” prdstavlja ispovest srpskog ratnika Svetozara Antića iz sela Dragovac kod Požarevca. Glavni lik predstavlja simbol svih srpskih junaka, njihovih patnji I stradanja, kako u Balkanskim ratovima, tako i u Prvom svetskom ratu. Poput kultnog romana Ivana Ivanovića “Arizani” koji je napisan na dijalektu Južne Srbije I Jovana D. Petrovića “Lina tvrđa od kamena”, koji je napisan u prvom licu na resavskom dijalektu, roman Mihajla Antića je napisan u prvom licu na dijalektu severo-istočne Srbije.

Jezik romana je izvorni, svojstven kraju u kome je Svetozar živeo. Autor je pribegao posebnom književnom postupku gde se o ratnim zbivanjima govori u formi dijaloga likova, sa odsustvom deskripcije koja je karakteristična za dokumentarno-memoarsku prozu.
Fabula romana satkana je od detalja, upečatljivih slika i rečenica krcatim narodnom mudrošću. Autor vešto vodi čitaoca kroz priču glavnog junaka od Cerske bitke preko povlačenja kroz albanske gudure, formiranja tajne organizacije ANTLAS i iskrcavanja srpske vojske na Krf do Solunskog fronta povratka u oslobođenu Srbiju.

Likovi romana, srpski vojnici, kralj Petar I Karađorđević, princ Đorđe svedoče da su samosvest, slobodoljublje, rodoljublje, hrabrost, požrtvovanost i odmerenost bile visoke moralne osobine naših predaka. Knjiga, istovremeno predstavlja i prilog istoriji porodica požarevačkog kraja.

Svojim odnosom prema kralju, otadžbini i porodici glavni junak je uzvisio čin ljudskog postojanja i učinio ga univerzalnim i svevremenim pitanjem smisla života u ratnom okruženju.

Dinamičnim pripovedanjem, kratkim, slikovitim i prijemčivim rečenicama roman pleni pažnju čitaoca. S obzirom na to, da je reč o veoma mladom i talentovanom autoru predviđamo mu uspešnu i plodnu književnu karijeru.

KOMENTARIŠI