Pronađeni ostaci drevnog rimskog broda u Viminacijumu

Pronađeni ostaci drevnog rimskog broda u Viminacijumu

Foto: Urban City 2018.

Ostaci nasukanog broda koji se prema opštim dimenzijama uklapa u dimenzije rimskih plovila pronađeni su na tri kilometara od prostora antičkog Viminacijuma tokom iskopavanja jalovine.

Nakon dva dana rada ostaci dobro očuvane olupine broda su u potpunosti iskopani, a potom i do detalja dokumentovani po pravilima arheološke nauke, saopštio je Arheološki institut.

Nakon što je tehničar na bageru obavestio dežurnog rudarsko inženjera, točak bagera je zaustavljen i pozvani su arheolozi iz arheološkog parka Viminacijum.

Arheolozi Saša Redžić, Nemanja Mrdjić, Mladen Jovičić, Petar Kojadinović i Kristina Živković su se nedugo potom našli na licu mesta i odmah pretpostavili da se najverovatnije radi o ostacima drevnog nasukanog broda. Ustanovili da je brod očuvan u dužini od 13 metara.

“On podseća na brodove koje su kod nas korišćeni od XI do XVII veka. Ovakve brodove su koristile sve zaraćene strane na Dunavu. Po opštim dimenzijama brod se uklapa u dimenzije rimskih brodova. Takvi brodovi su posvedočeni i na Trajanom stubu u Rimu koji opisuje Trajanove ratove sa Dačanima počekom 2. veka”, navodi se u saopštenju.

Članovi konzervatorske ekipe na ovoj projektu su Dragana Gavrilović, Kristina Ponjavić i Mihailo Mandrapa.

KOMENTARIŠI