Proteklo leto u Evropi najtoplije u istoriji merenja

Proteklo leto u Evropi najtoplije u istoriji merenja

Foto: Pixabay / ilustracija

Međunarodni istraživački tim, koji je proučavao sadržaj vode u površinskom sloju zemljišta, upozorava da se suše koji se obično dešavaju jednom u 400 godina, zbog globalnog zagrevanja, sada očekuju jednom u 20 godina.

Proteklo leto u Evropi najtoplije je u istoriji merenja. Sličnu sudbinu dele Severna Amerika i Kina, a ekstremne suše zbog klimatskih promena sada su 20 puta izvesnije.

Suša je širom sveta potresla brojne sektore – snabdevanja vodom, hranom, strujom.

Međunarodni istraživački tim upozorava da se suše koji se obično dešavaju jednom u 400 godina, zbog globalnog zagrevanja, sada očekuju jednom u 20 godina.

Istraživanje je fokusirano na vlažnost tla. Proučavali su sadržaj vode u površinskom sloju zemljišta, na dubini do sedam centimetara, kao i u zoni korena, na dubini do jednog metra, odakle biljke crpe najviše vlažnosti.

Zbog temperature koja je viša 1,2 stepena nego u predindustrijskoj eri, najmanje pet puta je verovatnije da će površinski sloj zemlje biti pogođen sušnim uslovima, a čak dvadeset puta verovatnije da se to isto desi u zoni korena.

Jaka suša, nestašica vode i požari su samo neke od posledica.

Kako temperatura ne bi nastavila nezadrživo da raste, a učestalost ekstremnih suša postala još veća, neophodno je ambicioznije smanjivati emisiju gasova staklene bašte i fosilna goriva postepeno zamenjivati obnovljivim.

KOMENTARIŠI