Prve doze “Sputnjik V” vakcine sa Torlaka za 15 do 20 dana

Prve doze “Sputnjik V” vakcine sa Torlaka za 15 do 20 dana

Foto: Pixabay // ilustracija

Srbija je prva zemlja u Evropi koja će proizvoditi “sputnjik V” vakcinu. Ministar bez portfelja Nenad Popović najavio je za RTS da bi prve količine sa “Torlaka” mogle da budu za 15-20 dana.

Ruski Nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju “Gamaleja” potvrdio je kvalitet vakcine proizvedene na “Torlaku” i odobrio da se proizvodi “sputnjik V”. Srbija je prva zemlja u Evropi koja će proizvoditi tu vakcinu.

Ministar bez portfelja Nenad Popović rekao je da je tim iz Srbije juče primio ceo tim instituta “Gamaleja” na čelu sa direktorom i uručili sertifikat za proizvodnju “sputnjik V” vakcine na “Torlaku”.

Prema njegoim rečima, u prestižnom ruskom institutu je utvrđeno da je sve potpuno isto kao kada se vakcina proizvodi u Rusiji.

“Odali su nam priznanje da smo zemlja koja je u najkraćem roku uspela da sprovede u delo dogovoreno iuspela da završi postupak. Kontrolisano je 18 parametara na osnovu kojih je doneta odluka”, naveo je Popović i apelovao na građane da koriste ovu vakcinu.

Popović je najavio da će u narednih 10 do 15 dana  krenuti supstanca iz Rusije, koja će dolaziti u specijalnim ambalažama, a “Torlak” će imati 10 do 15 dana da iskoristi tu stuptancu.

Naveo je da bi za početak na “Torlaku” trebalo da proizvede oko 100.000 vakcina. i da se prve doze mogu očekivati za 15 do 20 dana. “Vakcina sa “Torlaka” biće po svetskim standardima”, naglasio je.

“Treba reći da su Vlada Srbije i predsednik odlučili da ulože u “Torlak” u 50 miliona evra u najzahtevniju opremu kako bismo od sledeće godine proizvodili ceo ciklus, da ne dobijamo više supstancu iz Rusije. ‘Torlak’ ima kadrove, decenije ulaganja u kadrove, su dali rezultat”, zaključio je Popović.

Ponovio je da ovoga ne bi bilo da nije bilo dogovora između predsednika Vučića i Putina.

KOMENTARIŠI