Foto: Pixabay // ilustracija

Avion nacionalne kompanije “Er Srbija”, koji je jutros poleteo iz Beograda, sleteo je u Čikago na Međunarodni aerodrom “O’Her”, gde je svečano dočekan vodenim topovima.

Avion koji nosi naziv “Nikola Tesla” sleteo je na terminal 5, koji je zvanično otvoren u januaru ove godine.

U čast prvog leta, na samom aerodromu, priređen je i svečani doček. Dobrodošlicu putnicima i kompaniji “Er Srbija”, u ime graodnačelnika Čikaga Brendona Džonsona i cele vazduhoplovne avijacije, poželela je komesarka čikaškog Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Džejmi Ri.

“Radujemo se dugom i trajnom partnerstvu, ali i tome što Čikago ponovo povezujemo sa jednim od najstarijih evropskih gradova. Tehnički, ovo je obnova starog leta, koji je poslednji put realizovan na današnji dan, 17. maja 1992. godine. U tu čast, ova dva leta nosiće iste oznake, kao i nekadašnji letovi”, istakla je komesarka Ri.

Navela je da će putnici koji dolaze iz Srbije imati na raspolaganju veliki broj opcija ka mnogim destinacijama sa aerodroma “O’Her”.

Generalni direktor “Er Srbije” Jirži Marek poručio je da su sa ovim letom Beograd, Srbija i Zapadni Balkan mnogo bliži.

“Došli smo danas iz Beograda za 9 sati i 53 minuta, što je neverovatno kratko vreme. Danas su sa nama bili putnici koji su leteli tim poslednjim letom pre 31 godine, s druge strane bili su i putnici koji tada nisu ni bili rođeni. Ovde smo zbog svih vas, naša vrata su vam uvek otvorena, dobrodošli”, poručio je generalni direktor “Er Srbije”.

Dočeku su prisustvovali i regionalni direktor “Er Srbije” za Severnu i Južnu Ameriku Džordž Petković, ministar saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture Goran Vesić, ambasador Srbije u SAD Marko Đurić.

Prvi avion na na liniji Beograd–Čikago jutros su svečano ispratili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil.

Oni su, svečanim presecanjem vrpce na aerodromu “Nikola Tesla”, zvanično otvorili prvi let nacionalne avio-kompanije “Er Srbija” za Čikago.

“Od Čikaga do Beograda leti se manje od 10 sati, a od Beograda do Čikaga nešto manje od 11 sati. To je neverovatna ušteda u vremenu, kada nema presedanja, 8.000 kilometara pređete za tako kratko vreme”, istakao je Vučić.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil poručio je da “Er Srbija” ne samo što razvija nove destinacije i širi se kao kompanija, već i čini nešto što je za njega najznačajnije, a to je da zbližava Sjedinjene Američke Države i Srbiju kao dva naroda.

Do Čikaga, srpska nacionalna avio-kompanija će leteti dva puta nedeljno – sredom i subotom, a od 12. juna biće uveden i treći polazak, ponedeljkom.

Letovi će se obavljati avionima tipa Erbas A330-200 iz flote širokotrupnih aviona avio-kompanije.

U Čikagu živi više od 350.000 srpskog porekla, ali i veliki broj ljudi sa Zapadnog Balkana, kojima će ova linija olakšati putovanje do Srbije, ali i celog regiona.

KOMENTARIŠI