Aktivnost virusa influence je zasad niska, ali to ne garantuje “blagu” sezonu. Prof Tiodorović: Ako se i kod nas, kao na južnoj hemisferi, pojavi modifikovani virus, obolevaće i vakcinisani.

Prvi jači talas gripa epidemiolozi očekuju u februaru. Ako se i na ovoj, severnoj hemisferi, kao što je bilo na južnoj, pojavi mutirani virus A H3N2, među najmlađima, i hronično obolelima, koji “zakače” virus, moglo bi da bude više komplikacija najmasovnije sezonske bolesti nego obično, kad su u opticaju “poznati”, neizmenjeni sojevi virusa.

Na južnoj hemisferi nije bilo većih epidemija, pa se ne očekuju ni na severnoj, ali epidemiolozi, zbog mogućih komplikacija gripa, savetuju da se pojačaju mere zaštite od ove zarazne bolesti.

– Virus gripa tipa B, čije je prisustvo laboratorijski potvrđeno u Institutu “Torlak”, nema potencijal da izazove epidemiju – kaže epidemiolog Branislav Tiodorović. – Veći broj obolelih može da se javi, ako se sledećeg meseca pojavi zaraznija influenca tipa A H3N2. Stručnjaci iz Australije i Južne Amerike skrenuli su pažnju da se ovogodišnji grip tipa A H3N2 pojavio u nešto izmenjenom obliku i uzrokovao je komplikacije među najmlađima i hronično obolelima. To znači, da će, ako se i kod nas pojavi modifikovani AH3N2 u riziku od oboljevanja biti i vakcinisani, jer vakcina ne može u visokom procentu da zaštiti od modifikovanog virusa.

Epidemiolog Tiodorović kaže da se naša sredina već susretala sa infulencom tipa B, koja je trenutno u cirkulaciji, tako da nema razloga za zabrinutost. I ove godine infulenca se širila sa zapada na istok.

– Nevolja je kada grip počne da se širi sa istoka na zapad, kao onda kada se pojavio “ruski grip” – kaže profesor Tiodorović. – Na sreću, takva situacija se dešava dva puta za pola veka.

Sprečavanju masovnijeg širenja virusa gripa ove godine doprineće i veliki broj vakcinisanih. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, utrošeno je više od 90 odsto obezbeđenih vakcina, a u Beogradu gotovo 100 odsto.

Za nedelju dana u Srbiji je registrovano 3.545 pacijenata sa oboljenjima sličnim gripu, što znači da je aktivnost virusa još niska.

POJAČAJTE HIGIJENU

Osnovna zaštita od gripa, pored vakcine, podrazumeva pojačanu higijenu ruku, zdravu ishranu i dovoljno sna, kako bi se osnažio organizam da se sam izbori sa virusom. Izbegavajte mesta masovnog okupljanja jer se virus brzo širi kapljičnim putem. Od drugih respiratornih infekcija, grip se razlikuje po tome što počinje naglo, bolovima u celom telu, malaksalošću i povišenom temperaturom.

KOMENTARIŠI