RADITE ZA PRAZNIKE? Evo koliko je poslodavac OBAVEZAN da vam PLATI

RADITE ZA PRAZNIKE? Evo koliko je poslodavac OBAVEZAN da vam PLATI

Ukoliko radite za praznike, poslodavac je dužan da vam isplati uvećanu zaradu najmanje 110 odsto od osnovice, a kazna za poslodavca u svojstvu pravnog lica koji to ne poštuje je od 600.000 do milion i po dinara, dok je kazna za odgovorno lice 30.000 do 150.000 dinara.

Zakonom o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji, podseća Ministarstvo, propisano je da u dane praznika koji se praznuju neradno ne rade državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga. Zakonom je, dodaju, takođe propisano i da su državni i drugi organi, privredna društva i drugi oblici organizovanja za obavljanje delatnosti ili usluga dužni da obezbede neprekidno obavljanje delatnosti, odnosno usluga i u dane državnih i verskih praznika ako bi zbog prekida obavljanja delatnosti nastale štetne posledice za građane i državu. Isto važi i za poslodavce kod kojih he priroda delatnosti i proizvodnih procesa takva da zahteva nepredkidan rad.

 – Inspektorat za rad podseća poslodavce da, u skladu sa Zakonom o radu, zaposleni imaju pravo na uvećanu zaradu u visini utvrđenoj opštim aktom i ugovorom o radu za rad na dan praznika koji je neradni dan − najmanje 110% od osnovice – piše u saopštenju Ministarstva.

Ukoliko zaposlenom ne isplati naknadu zarade za rad na dan praznika koji je neradni dan, Zakon o radu propisuje novčanu kaznu za poslodavca sa svojstvom pravnog lica od 600.000 do 1.500.000 dinara; za odgovorno lice u pravnom licu od 30.000 do 150.000 dinara, dok je za preduzetnika propisana novčana kazna od 200.000 do 400.000 dinara.

Inspektorat za rad će pojačano kontrolisati da li su zaposlenima koji su radili na dan državnog praznika Sretenje − Dan državnosti Srbije poslodavci isplatili uvećanu zaradu u visini utvrđenoj opštim aktom i ugovorom o radu za rad na dan praznika koji je neradni dan − najmanje 110% od osnovice.

2 KOMENTARA

  1. Aj sad sprovedite anketu u prodavnicama a posle proverite dal je iko kažnjen. Nema ništa od toga u ovoj državeli.

  2. Šta treba da uradim, da iskopiram Zakon i dam mom nepismenom direktoru. Smešno. Inspekcija treba da radi svoj posao i sastavi zapisnik.

KOMENTARIŠI