Državi ukrali 200 milijardi

Državi ukrali 200 milijardi

Terenski inspektori prošle godine obavili 20.892 kontrole širom Srbije i otkrili značajne utaje poreza. Poslodavci zakinuli radnicima doprinose od 5,4 milijarde dinar

Ilustracija

Gotovo 20 milijardi dinara iznos je utajenog poreza koji su inspektori otkrili tokom prošle godine. Polovina tog iznosa odnosi se na neplaćeni PDV, a čak 5,4 milijarde dinara na neplaćene poreze i doprinose koje su poslodavci ostali dužni radnicima.

 – Inspektori terenske kontrole su tokom 2016. godine obavili 20.892 kontrole – rečeno je  u Poreskoj upravi Srbije. – Od tog broja, 13.134 su bile kontrole javnih prihoda, gde su u 36 odsto slučajeva utvrđene nepravilnosti i pokrenuti prekršajni postupci. Obračunati su novootkriveni javni prihodi u ukupnom iznosu od 19,75 milijardi dinara, najviše u PDV, gotovo 10 milijardi dinara.

Nije zanemarljiv ni iznos neplaćenih poreza i doprinosa na plate zaposlenih građana. U ukupnom iznosu utajenog poreza, odmah posle PDV, slede upravo ovi nameti.

Prosečna neto plata lane u Srbiji je bila 46.097 dinara. Ako na nju obračunamo pripadajuće poreze i doprinose dobijamo iznos od 29.510 dinara. Da se svih 5,4 milijardi dinara utajenih poreza i doprinosa na zarade odnosi na samo jedan mesec, to bi značilo da je ukupno 182.988 radnika “zakinuto” za penzijsko i zdravstveno osiguranje. Ili da njih 15.249 nije godinu dana imalo plaćene doprinose. U svakom slučaju – 182.988 prosečnih plata isplaćeno je bez poreza i doprinosa.

Nezaobilazni deo terenskih kontrola je i evidentiranje prometa preko fiskalnih kasa.

Tokom prošle godine obavljeno je 7.473 ovih kontrola na teritoriji Srbije, pri čemu je proveravan i radnopravni status angažovanih radnika – ističu u Poreskoj upravi. – U 2.942, što je 39,37 odsto kontrolisanih objekata, utvrđene su nepravilnosti i podneti su zahtevi za pokretanje prekršajne odgovornosti.

NE PLAĆAJU NI USPEŠNI 
NISU ni sva preduzeća koja posluju profitabilno ispunila svoje zakonske obaveze. Tako je lanjskom terenskom kontrolom javnih prihoda otkriveno i 3,6 milijardi dinara neplaćenog poreza na dobit.

Mera privremene zabrane obavljanja delatnosti izrečena je u 2.527 objekata. Od toga je 371 privremeno zatvoren zbog neprijavljenih radnika, a 2.156 zbog neevidentiranja prometa.

Inspekcije su hvatale na delu i one koji rade na crno. Takvih je lane otkriveno ukupno – 247.

MUTI SVAKA DRUGA PUMPA

NEIZDAVANjE fiskalnih računa, “zakidanje” na zapremini, neispravni pištolji za točenje goriva, boljke su od kojih pati gotovo svaka druga benzinska stanica u Srbiji.

– Prošle godine je obavljeno 245 kontrola benzinskih stanica, nepravilnosti su utvrđene u 108 objekata (44,08 odsto) kojima je izrečena mera privremenog zatvaranja – navode u Poreskoj upravi Srbije.

 

 

 

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI