Gotovo 20 milijardi dinara iznos je utajenog poreza koji su inspektori otkrili tokom prošle godine. Polovina tog iznosa odnosi se na neplaćeni PDV, a čak 5,4 milijarde dinara na neplaćene poreze i doprinose koje su poslodavci ostali dužni radnicima.

 – Inspektori terenske kontrole su tokom 2016. godine obavili 20.892 kontrole – rečeno je  u Poreskoj upravi Srbije. – Od tog broja, 13.134 su bile kontrole javnih prihoda, gde su u 36 odsto slučajeva utvrđene nepravilnosti i pokrenuti prekršajni postupci. Obračunati su novootkriveni javni prihodi u ukupnom iznosu od 19,75 milijardi dinara, najviše u PDV, gotovo 10 milijardi dinara.

Nije zanemarljiv ni iznos neplaćenih poreza i doprinosa na plate zaposlenih građana. U ukupnom iznosu utajenog poreza, odmah posle PDV, slede upravo ovi nameti.

Prosečna neto plata lane u Srbiji je bila 46.097 dinara. Ako na nju obračunamo pripadajuće poreze i doprinose dobijamo iznos od 29.510 dinara. Da se svih 5,4 milijardi dinara utajenih poreza i doprinosa na zarade odnosi na samo jedan mesec, to bi značilo da je ukupno 182.988 radnika “zakinuto” za penzijsko i zdravstveno osiguranje. Ili da njih 15.249 nije godinu dana imalo plaćene doprinose. U svakom slučaju – 182.988 prosečnih plata isplaćeno je bez poreza i doprinosa.

Nezaobilazni deo terenskih kontrola je i evidentiranje prometa preko fiskalnih kasa.

Tokom prošle godine obavljeno je 7.473 ovih kontrola na teritoriji Srbije, pri čemu je proveravan i radnopravni status angažovanih radnika – ističu u Poreskoj upravi. – U 2.942, što je 39,37 odsto kontrolisanih objekata, utvrđene su nepravilnosti i podneti su zahtevi za pokretanje prekršajne odgovornosti.

NE PLAĆAJU NI USPEŠNI 
NISU ni sva preduzeća koja posluju profitabilno ispunila svoje zakonske obaveze. Tako je lanjskom terenskom kontrolom javnih prihoda otkriveno i 3,6 milijardi dinara neplaćenog poreza na dobit.

Mera privremene zabrane obavljanja delatnosti izrečena je u 2.527 objekata. Od toga je 371 privremeno zatvoren zbog neprijavljenih radnika, a 2.156 zbog neevidentiranja prometa.

Inspekcije su hvatale na delu i one koji rade na crno. Takvih je lane otkriveno ukupno – 247.

MUTI SVAKA DRUGA PUMPA

NEIZDAVANjE fiskalnih računa, “zakidanje” na zapremini, neispravni pištolji za točenje goriva, boljke su od kojih pati gotovo svaka druga benzinska stanica u Srbiji.

– Prošle godine je obavljeno 245 kontrola benzinskih stanica, nepravilnosti su utvrđene u 108 objekata (44,08 odsto) kojima je izrečena mera privremenog zatvaranja – navode u Poreskoj upravi Srbije.

 

 

 

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI