Predstavljen program 22. Glumačkih svečanosti „Dani Milivoja Živanovića“

Predstavljen program 22. Glumačkih svečanosti „Dani Milivoja Živanovića“

Program Glumačkih svečanosti „Dani Milivoja Živanovića“ počinje 1. aprila i trajaće do 6. aprila, cena karata biće na prošlogodišnjem nivou od 600 dinara po predstavi. Ovogodišnji festival nosi naziv „Klasicima, s ljubavlju“.

Na konferenciji za medije koja je održana u požarevačkom gradskom zdanju, nakon sednice Umetničkog veća Glumačkih svečanosti „Dani Milivoja Živanovića“, selektor festivala, reditelj Nebojša Bradić je predstavio predstave koje će nastupiti pred publikom u požarevačkom Centru za kulturu. U pitanju su predstava „Ivanov“ Antonija Pavloviča Čehova, u režiji Tanje Mandić Rigonat i u produkciji Narodnog pozorišta iz Beograda, zatim predstava „Pod žrvnjem“ Dragoslava Nenadića u adaptaciji i režiji Еgona Savina i u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta, „Hipnoza ljubavi“ Dušana Kovačevića u produkciji Zvezdara teatra, „Aveti“ Henrika Ibzena u režiji Andreja Nosova u produkciji BITЕF teatra, Budva grad teatra, MЕSS Sarajevo i Hartefakt fonda i „Mrešćenje šarana“ Aleksandra Popovića, u režiji Milana Neškovića i u produkciji Ateljea 212. U čast nagrađenih izvešće se predstava Nebojše Romčevića „Pasivno pušenje“ u režiji Еgona Savina i u produkciji Zvezdara teatra. Gospodin Bradić je još dodao da je cilj bio da se dovedu najkvalitetnije predstave u Požarevac dodajući da već poznaje ukus ovdašnje publike. Bradić ističe da ima starijih klasika, ali i onih mlađih. Podnaslov ovogodišnjeg festivala je „Klasicima s ljubavlju“ jer je i Milivoje Živanović svoje najznačajnije uloge ostvario upravo u klasičnoj pozorišnoj umetnosti.

Glumci će na sceni igrati za priznanje i statuetu Milivoja Živanovića. Prošle godine statuetu je tumačenjem lika Otela, osvojio Vojin Ćetković, ali se u Centar za kulturu vraćaju još neki glumci koji su statuetu već osvajali.

 

Gradonačelnik Požarevca Bane Spasović je ovom prilikom istakao:

Smatram da je za visok renome koji Glumački dani uživaju kod dramskih umetnika, pored dobre organizacije, upravo najveću zaslugu ima ime koje festival nosi. Milivoje Živanović koji je mnogo dao pozorištu jeste umetnik čiju veličinu, utisak je, ne shvataju mnogi, uključujući  tu i pojedine  sugrađane. Ipak, u odnosu na 1995, situacija se mnogo popravila a za to, čvrsto sam uveren, najveću zahvalnost dugujemo upravo ovom festivalu. Želeo bih da čestitam zaposlenima u ovoj kući, sadašnjim i prošlim, koji su sa velikom pažnjom postavljali selektore a koji su svojim odabirom iz godine u godinu pred domaću publiku dovodili vrhunske predstave i nadahnute glumačke veličine.

Još jedna vrednost oih glumačkih dana je što su one, po mom mišljenju, generator i ostalih požarevačkih pozorišnih festivala koji počinju da žive neki svoj život, a tu mislim na susret varoških pozorišta koji takođe nosi njegovo ime kao i Smotra dramskih amatera Pomoravlja i Podunavlja „Živka Matić“. Ipak, razumljivo je, plejada profesionalnih pozorišta, zauzima najveću pažnju publike, ali drago mi je da smo dali prostora i glumačkim amaterima i entuzijastima. Već sada svi u Požarevcu sa nestrpljenjem očekujemo drage goste, kako u publici tako i na sceni, znatiželjni ko će se ove godine na 22. po redu festival pridružiti prethodnim laureatima Mikiju Manojloviću, Draganu Mićanoviću, Predragu Еjdusu, Đurđiji Cvetić, LJubi Tadiću…

Direktor Centra za kulturu Dragi Ivić kaže da je ova ustanova spremna za festival. U okviru aprilskih Milivojevih dana nalazi se i nekoliko pratećih programa poput projekcija filmova, izložbe fotografija, promocije knjiga i časopisa.

KOMENTARIŠI