Gradonačelnik Požarevca o finansijskom izveštaju za Ljubičevske konjičke igre

Gradonačelnik Požarevca o finansijskom izveštaju za Ljubičevske konjičke igre

Ilustracije radi, u 2013. potrošeno 17.600.000, u 2014. 13.000.000, u 2015. 9.000.000 dinara. Po ovim kretanjima izgleda da je neko hteo da ugasi Igre, naglasio je Bane Spasović

Da su sredstva opravdala cilj prilikom organizacije prošlogodišnjih Ljubičevskih konjičkih igara, potvrđuje Velika zlatna medalja za multimedijalni spektakl koju je prvi put dodelio Međunarodni turistički sajam u Novom Sadu. 

To navodi regionalni medij Reč naroda, ocenu gradonačelnika Požarevca Baneta Spasovića povodom finansijskog izveštaja o LJKI čiji je bio i predsednik Organizacionog odbora.

Prošlogodišnje Ljubičevske konjičke igre po mnogo čemu sloviće za najorganizovanije. Gradonačelnik Požarevca Bane Spasovića rekao je na ovu temu da to nije rezultat samo jednog čoveka nego čitavog tima:

S ponosom mogu da kažem da je u ovome učestvovao ceo kabinet gradonačelnika, brojni saradnici, mnoga preduzeća, privrednici, građani Požarevca, volonteri. donatori… Ono što je posebno zanimljivo jeste da smo bukvalno za 40 dana pripremili ove Igre uz veliki entuzijazam i napor. Upotrebili smo svo znanje, kapacitete i radne sposobnosti, uspostavili saradnju sa najodgovornijima na republičkom nivou. Činjenica da je predsednik Republike prvi put bio pokrovitelj jedne ovakve manifestacije nas je obavezivala da sve bude na vrhunskom nivou. Da se sav trud i isplatio potvrđuje priznanje koje smo od Međunarodnog sajma u Novom Sadu, nagradu za multimedijalni spektakl. Vrlo sam ponosan zbog toga, tim pre što se radi o prvi put dodeljenoj nagradi u istoriji Novosadskog sajma, istakao je gradonačelnik.

To što Finansijski izveštaj o prošlogodišnjim LjKI nije prezentovan javnosti ranije, kako je to ona očekivala, Spasović opravdava objektivnim razlozima: kašnjenjem pojedinih donacija, procedurama i proverama vezanim za Gradsko veće, Upravni odbor, nadležne finansijske službe.

Izveštaj Turističke organizacije Grada podnet je sredinom decembra 2016. Ono što mogu da kažem jeste da je iz budžeta grada Požarevca utrošeno 14.961.000 za LJKI u 2016. Ilustracije radi u 2013. potrošeno 17.600.000, u 2014. 13.000.000, u 2015. 9.000.000 dinara. Po ovim kretanjima izgleda da je neko hteo da ugasi LjKI. U 2016. godini skoro dva i po miliona dinara manje je dato za Igre nego 2013. A kakav je efekat ostvaren? Razlika je ogromna. Da podsetim na sva prateća dešavanja: na koncert Bijelog dugmeta, na nastup Simfonijskog orkestra, na defile učesnika uz učešće somborskog Narodnog pozorišta… Ranije smo samo za karneval izdvajali oko tri i po miliona. Prošle godine složili smo se da je to mnogo i odlučili da više ne budemo u organizaciji FEK-a. Bilo je i nekih anketa koje su nas na to navele… Podsetiću da smo 12.000.000 dinara lane dobili od Republike, kod koje smo aplicirali za sredstva namenjena sređivanju tribina na Hipodroma, jer je stvarno nezamislivo da se poslednja rekonstrukcija Hipodroma desila između dva svetska rata, pojasnio je Spasović.

Da se na onome što je za LjKI urađeno prošle godine neće stati, Spasović je potvrdio projektima koji se odnose na proširenje tribina na Hipodroma, uređenja mokrog čvora, izgradnju velikog šetališta ispred tribine od minimum deset metara, kakva imaju svi veliki hipodromi. Gradonačelnik je u emisiji obećao i proširenje staze, osmišljavanje sistema za njihovo zalivanje, a u dogledno vreme i postavljanje noćne rasvete za noćne trka.

Što se aktivnosti na organizaciji prošlogodišnjih Igara tiče, pomenuću brojne donatore i volontere koji su se ponudili da uređuju grad, Ljubičevo i Hipodrom. Stavili su na raspolaganje svoje mašine, pa su mnogi zapušteni prostori očišćeni, kao npr. prostor oko Šećerane gde je nekoliko hektara šume očišćeno za dva meseca. Čini mi se da i zelene površine u gradu nikad nisu bile lepše. Vredi istaći da smo “ostvarili” 6.855.000 dinara donacija, i eto odgovora na pitanje kako smo pokrili troškove koncerta Bijelog dugmeta i drugih izvođača. Od donacija je ostalo još para kojima smo i nagrade pokrili.

Turistička organizacija Grada Požarevca uveliko se ovih dana priprema za predstojeći Međunarodni sajam turizma koji se održava u ovom mesecu. Težište promocije turističkog blaga koje Požarevac poseduje svakako će biti na LjKI. Gradonačelnik Požarevca ističe da su pripreme ovogodišnje manifestacije već počele i da se očekuje da kvalitet programa i posećenost priredbama nadmaše prošlogodišnje.

“Sve više donacija Od donacija je prošle godine za LjKI obezbeđeno 6.855.000 dinara i one su nešto veće nego prethodnih godina. Na primer 2013, donirano je 5.200.000, u 2014. taj iznos je bio 3.700.000. dinara, a 2015. – 4.400.000 dinara. Prošle godine, pored 6.855.000 dinara, kroz razne radove, usluge i ustupanje mašina od strane privrednih subjekta, ostvarena je donatorska vrednost od blizu 2 miliona dinara, čime su ukupne donacije znatno veće nego kada se posmatraju samo dinarske uplate.”

KOMENTARIŠI