Radnici “Krušika” mesecima bez zdravstvene knjižice

Radnici “Krušika” mesecima bez zdravstvene knjižice

Foto: Pixabay // ilustracija

Zbog teške materijalne situacije “Krušik” nije u mogućnosti da izmiruje redovne obaveze, prvenstveno prema Fondu zdravstvenog osiguranja, pa se radnicima mesecima ne overavaju zdravstvene knjižice. Na taj problem ukazali su predstavnici četiri reprezentativna fabrička sindikata i zatražili pomoć državnih institucija.

Nemogućnost zdravstvenog osiguranja je najveći problem radnika “Krušika”. Sindikalci znaju da to goruće pitanje “Krušik” ne može sam da reši, jer je u teškoj situaciji, pa zato mole državu da im pomogne da zaposleni mogu da se leče.

Predsednik Samostalnog sindikata u “Krušiku” Branko Petrović kaže da od aprila radnici “Krušika” nemaju overene zdravstvene knjižice, pa samim tim ne mogu da se leče.

“U ovoj teškoj epidemijskoj situaciji, mislim da je ljudski i nehumano da zaposleni i njihovi članovi porodice nisu u mogućnosti da se adekvatno leče. Prema našim saznanjima, ‘Krušik’ duguje Fondu za zdravstveno osiguranje negde oko 170 miliona dinara, koje nije u mogućnosti da uplati”, navodi Petrović.

“S obzirom da je država većinski vlasnik ‘Krušika’, želimo ovim putem da apelujemo na ministarstva resorna, premijera i predsednika države da radnicima ‘Krušika’ iznađu mogućnost da se overe zdravstvene knjižice”, dodaje Petrović.

Zdravstvene knjižice ipak se overavaju za hitne slučajeve na period od 15 do mesec dana, rekli su sindikalci “Krušika”.

Zabrinuti su i zbog neplaćenog PIO doprinosa, četiri meseca prošle i dva ove godine.

Menadžment “Krušika” je najavio odgovor saopštenjem.

KOMENTARIŠI