Foto: Pixabay // ilustracija

Opština Velika Plana oglasila je javnu prezentaciju Urbanističkog projekta za izgradnju fabrike za proizvodnju solarnih panela.

Ovo je prva fabrika za proizvodnju solarne opreme u Srbiji, a investitor je kompanija DoMi Eko – Solar doo Velika Plana za proizvodnju ostale električne opreme, u vlasništvu fizičkih lica i firmi Udarnik gradnja doo iz Beograda i Inženjering DM invest doo iz Smederevske Palanke, osnovana u julu ove godine.

Projekat je izradio Arhitektonski biro BB, takođe iz Velike Plane.

Budući kompleks sastavljen iz proizvodne hale i magacina nalaziće se u okviru radne Servisno-mešovite zone Velike Plane, u blizini auto-puta Beograd-Niš, na površini od 12.601 m² (1,2601 hektar).

Prema projektu, kompleks podrazumeva gradnje tri objekta. U središtu kompleksa formiraće se velika, prizemna proizvodno-skladišna hala.

Hala će sadržati odvojene magacine ulaznog repro materijala i magacin gotovog proizvoda u vidu panela.
Objekat će se graditi od prefabrikovanog armiranog betona sa termoizolacionim sendvič zidnim panelima i dvovodnim, slaganim krovom blagog nagiba.

Poseban deo, funkcionalno vezan za halu, predstavljaće poslovni aneks u kojem će se nalaziti distributivna kuhinja, trpezarija, centralni hol, kancelarije…

Proizvodnja će se vršiti pomoću proizvodne linije (trake), sa koje će silaziti 25 solarnih panela na sat.

Kako je naveden, ulazni repro materijal dolaziće kao već gotov proizvod (solarne ćelije, Eva folija, kaljeno staklo, žica i trake za povezivanje ćelija…).

U planu je i gradnja saobraćajnice i parkinga sa 20 mesta.

Projekat je na javnoj prezentaciji do 25. oktobra.

KOMENTARIŠI