Rampa za haštagove koji šire lažne vesti

Rampa za haštagove koji šire lažne vesti

Foto: Instagram

Posle kritika na dozvoljavanje haštagova kojima se brže šire lažne vesti, kompanija Facebook odlučila je da se pozabaviti ovom opcijom u okviru Instagrama i ograniči mogucnosti za zloupotrebu.

Problem je izašao u prvi plan nakon što su se pojavili tagovi koji promovišu postove u kojima se tvrdi da “vakcine mogu ubiti”, pa će Instagram na prvom mestu blokirati one tagove koji šire dezinformacije u vezi sa vakcinasanjem, da bi se kasnije proširio i na druge netačne informacije.

Tako su već blokirani haštagovi poput #vaccinescauseautism i #vaccinescauseaids, a sada se planira blokiranje i onih koji ne sadrže konkretnu informaciju, ali se koriste za širenje lažnih vesti, poput #vaccines1234.

Kada Instagram blokira neki haštag više nije moguće pronaći one sadržaje koji su bili organizovani u okviru njega, pa klik na banovani haštag ne donosi nikakve rezultate, čime se sprečava dalje širenje netačnih, te zlonamernih informacija.

Pored toga, Instagram radi i na drugim načinima za borbu protiv lažnih vesti u situacijama kada neki korisnik pretražuje problematični haštag.

1 KOMENTAR

  1. Bilo je i vreme. Generalno, Instagram mora da poostri sve moguce mere da se bori protiv ovakvih stvari kao i laznih profila. Takodje, ne sme dozvoliti reklamiranje onoga cega nije dozvoljeno. Citao sam da neke onlajn kockarnice imaju kao instagram naloge. To ne sme. To nije dozvoljeno, tako da se mora saseci u korenu.

KOMENTARIŠI