Raspisan poziv lokalnim samoupravama za ugradnju solarnih panela

Raspisan poziv lokalnim samoupravama za ugradnju solarnih panela

Foto: Pixabay // ilustracija

Javni poziv za subvencionisanje ugradnje solarnih panela za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe raspisan je danas.

Poziv opštinama i gradovima raspisalo je Ministarstvo rudarstva i energetike, a deo je šireg projekta države i lokalnih vlasti kojim žele da sprovedu energetsku sanaciju stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova.

“Program će se sprovoditi po istom modelu kao i kad smo imali javni poziv za zamenu stolarije, što znači da 50 odsto novca obezbeđuju jedinice lokalne samouprave i Ministarstvo, a 50 odsto plaćaju sami građani. Očekujem da u narednih mesec, do mesec i po dana, građani mogu da potpišu prve ugovore sa jedinicama lokalnih samouprava”, saopštila je juče ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Šta obuhvata program?

Kako se navodi u zvaničnoj dokumentaciji, program obuhvata sledeće mere energetske efikasnosti:

1) ugradnja solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe;

2) izrada neophodne tehničke dokumentacije i izveštaja izvođača radova na ugradnji solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije koji je u skladu sa zakonom neophodan prilikom priključenja na distributivni sistem.

Plan je, inače, da se jednaka količina novca izdvoji iz jedinica lokalnih samoprava i iz Ministarstva rudarstva i energetike. Ukupno raspoloživa sredstva podsticaja Ministarstva za realizaciju ovog programa iznose 50.000.000 dinara, dok je maksimalni iznos koji Ministarstvo može dodeliti jednoj jedinici lokalne samouprave 5.000.000 dinara.

Ko može da podnese prijavu?

“Pravo na podnošenje prijave imaju jedinice lokalne samouprave (opštine, gradovi i grad Beograd), kao i gradske opštine”, navodi se u pozivu.

Podnosilac prijave (opština ili grad) može da konkuriše jednim programom, dodaje se.

Dalje se kaže da, ako podnosilac prijave dostavi više programa od predviđenih, dostavljena/e prijava/e neće biti razmatrana/e. Podnosilac prijave mora, dakle, da ima opredeljena sredstva u budžetu za sufinansiranje mera energetske efikasnosti i može konkurisati na javni poziv samo ukoliko je imenovao energetskog menadžera (ovo važi samo za gradove i opštine, izuzev gradskih opština).

Kriterijumi

U dokumentaciji su objavljeni i kriterijumi za izbor:

1) Spremnost programa za realizaciju;

2) Procenat učešća u finansiranju programa;

3) Prethodna iskustva u sprovođenju aktivnosti na unapređenju energetske efikasnosti u stambenom sektoru;

4) Razvijenost jedinice lokalne samouprave u skladu sa Uredbom o utvrđivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i jedinica lokalne samouprave za 2014. godinu.

Uz to, ako dve ili više prijava imaju isti broj bodova, prednost će imati prijava koja ima više bodova po kriterijumu “procenat učešća u finansiranju programa”. Ukoliko i po tom kriterijumu prijave imaju isti broj bodova, prednost će imati prijava sa većim procentom budžeta opredeljenim za realizaciju mera unapređenja energetske efikasnosti.

Rok za dostavu prijava Ministarstvu je 1. oktobar.

KOMENTARIŠI