Raste broj pacijenata u požarevačkoj kovid bolnici

Raste broj pacijenata u požarevačkoj kovid bolnici

Opšta bolnica Požarevac, Foto: B.P.

U kovid bolnici u Požarevcu trenutno je na lečenju 85 pacijenata sa simptomima koronavirusa. Svi, osim dvoje iz Beograda, su iz Braničevskog okruga. Ukoliko se trend širenja virusa nastavi, ponovo će pacijenti biti raspoređivani po unutrašnjosti jer su beogradske bolnice pune.

Više od dve trećine hospitalizovanih pozitivno je na koronavirus, dok se za ostale čekaju rezultati testova.

-U Požarevcu i okolini beležimo novi rast broja građana kojima je potrebno bolničko lečenje. U četvrtak, 4.marta, u crvenoj zoni imali smo 15 prijema u bolnicu, proteklih dana u proseku smo hospitalizovali više od 10 pacijenata dnevno, kaže direktor OB Požarevac Danko Nikolić.

-Juče smo imali jedan smrtni slučaj – reč je o osobi ženskog pola iz Velikog Gradišta, 1942.godište, dodaje Nikolić.

-Jutros nismo imali nijednog intubiranog pacijenta na respiratoru, dok je petoro njih na neinvazivnoj ventilaciji (NIV). Klinička slika hospitalizovanih se ponovo pogoršava, sve je više ljudi sa težim oblicima bolesti usled kovida 19. Kada je u pitanju starosna granica, u požarevačkoj kovid bolnici na lečenju je uglavnom radno sposobno stanovništvo srednje dobi i starija lica, mladih nema u većem broju. Primetno je da češće hospitalizujemo po više članova jedne porodice, upozorava Nikolić.

Među našim zdravstvenim radnicima trenutno je infekcija potvrđena kod njih šestoro, svi su dobro i niko nije na bolničkom lečenju. Apelujemo na građane da poštuju sve mere zaštite. To se odnosi i na vakcinisane građane – svi koji su primili prvu dozu moraju poštovati sve mere, a oni koji su revakcinisani, trebalo bi minimum još tri nedelje da se štite u potpunosti, zaključuje Nikolić.

U zelenoj zoni trenutno je na bolničkom lečenju 148 lica.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI