Razlog ledenog talasa u Evropi uznemirio naučnike

Razlog ledenog talasa u Evropi uznemirio naučnike

Meteorološka stanica Kejp Moris Džesup na krajnjem severu Grendlanda zabeležila je rekordan 61 sat temperature iznad proseka za ovo geografsko područje samo od početka 2018. godine

Ledeni talas koji je okovao Evropu i u britanskim medijima dobio naziv „Beast from the East“ (zver sa istoka) naučnici objašnjavaju porastom temperature u rasponu do 30 stepeni na Severnom polu, što je više od zimskog proseka za ovo područje.

Uzrok ledenog talasa je „upad toplog vazduha“ koji donosi veliku vlagu na Severnom polu. Naučnici ističu da se ovo i ranije događalo, ali nikada učestalo i intenzivno kao u poslednje četiri godine.

Promena klime na Severnom polu izazvala je pomeranje hladnog arktičkog vazudha ka Evropi, a to bi lako mogao biti i ljudski faktor, odnosno sve češća posledica naglih klimatskih promena.

Meteorološka stanica Kejp Moris Džesup na krajnjem severu Grendlanda zabeležila je rekordan 61 sat temperature iznad proseka za ovo geografsko područje samo od početka 2018. godine, a koje se povezuju sa otopljavanjem u zimskom mraku Arktika.

“Nikada nije bilo tako ekstremno“, kaže Rut Motram, naučnica sa danskog Meteorološkog Univerziteta.

Retka snežna oluja pogodila je Rim u ponedeljak, dok je London okovala mećava zbog koje su svi vozovi otkazani.

“Glavno pitanje je da li će se ovakve pojave dešavati češće. Ovo je samo jedan događaj, pa je teško napraviti vezu sa budućim“, kaže profesor Lars Lakešk za britanski „Telegraf“.

Ipak, rezultati nedavnih studija pokazuju da strujanje toplog vazduha povećava svoju učestalost na Severnom polu, a redukcija leda na Arktičkom okeanu dozvoljava toplijoj vodi da isparava u atmosferu, što izaziva mešanje struja i pomeranje hladnog talasa ka jugu. Štaviše, meteorolog Robert Rohd ističe da su pojedini delovi Severnog pola trenutno topliji od Evrope.

Sve učestaliji ledeni talasi

Ovakvi vremenski ekstremi su se događali četiri godine između 1980. i 2000. godine, a sada se ponavaljaju četiri godine zaredom u poslednjih pet godina.

 

KOMENTARIŠI