U vreme tržišne konkurencije i tehničko-tehnološkog razvoja veoma je važno brzo se prilagoditi novim okolnostima i uslovima savremenog načina poslovanja.

Na Površinskom kopu „Drmno“ mnogo je primera koji ilustruju konstataciju da se osavremenjuje proizvodni proces, kako u organizacionom tako i u tehničko-tehnološkom smislu.

Stručnost i profesionalnost se podrazumevaju, ali da li je to dovolјno za uspešnu realizaciju proizvodnih cilјeva, pitali smo radnike koji su u neposrednom proizvodnom procesu iz nekoliko različitih službi PK „Drmno“.

Živorad Vesić, diplomirani inženjer elektrotehnike, šef elektroodržavanja, grupe za merenje, zaštite i dijagnostiku, na PK „Drmno“ efektivno radi 33 godine, od čega je 16 proveo u smeni. Vesić kaže da su stručnost i profesionalni odnos prema poslu preduslov za ostvarivanje dobrih rezultata, ali i da se ne može bez timskog rada.Strucan i timski rad bitni preduslovi-03-Zivorad Vesic

„ Vremena se menjaju, napreduje tehnika, postavlјaju se novi proizvodni standardi. Od dana kada sam počeo da radim do sada mnogo toga je unapređeno i osavremenjeno. To je posebno izraženo u našoj elektroslužbi, ali generalno i u drugim službama kopa „Drmno“. Tehnika kao tehnika, ne može da da velike rezultate ako nema obučenih lјudi. U elektroslužbi veliki broj lјudi išao je na obuke i usavršavanja kako bi mogli iskoristiti tehnička dostignuća. Dobro je što se u službi u kojoj radim stalno podižu kvalitet rada i postavlјaju novi, viši standardi. U poslu je izražen timski rad jer smo upućeni jedni na druge. Prisutna je i kolegijalnost i još postoji drugarstvo, što se posebno oseća kod lјudi u smenskom radu, bez obzira na to što se često može čuti da se lјudi danas otuđuju jedni od drugih. Primera posvećenosti, kolegijalnosti u odnosu prema poslu ima mnogo, ali mislim da su u vreme poplava ove vrednosti bile najizraženije. Nije se gledalo ko je koje struke, zanimanja. Svi su bili angažovani i spremni da učine sve kako bi se posledice sanirale što je moguće brže i kop nastavio normalno da radi“, ističe Vesić.

„Nema dileme, lјudi su stručni za poslove koje rade, ali bez timskog rada, drugarstva i kolegijalnosti nema uspeha“, smatra Saša Gavrilović, prvi bagerista na bageru „SChRs 800“, koji 29 godina radi u smeni.Strucan i timski rad bitni preduslovi-02-Sasa Gavrilovic

Da nije tako, kako kaže Gavrilović, sigurno da ne bi uspevali da realizuju proizvodne planove. To je posebno izraženo kod radnika u smeni. Svako vodi računa o svom poslu, ali kad zatreba, svi rade sve, od čišćenja do zanošenja kablova.

„ Drugačije se i ne može raditi. Moram da istaknem da lјudi posebno vode računa jedni o drugima, jer je naš posao opasan i smatram da se generalno stalno povećavaju standardi u oblasti bezbednosti i zdravlјa radnika na radu. Malo je za nas starije komplikovanije da savladamo obuke za korišćenje savremenih tehničkih sredstava u odnosu na mlađe kolege, ali uspevamo, što znači da nismo još „za bacanje“, kaže Gavrilović.

Bojan Ninkov, rukovalac jednostavih građevinskih mašina, u grupi je mlađih radnika i pored radnog staža od 16 godina.Strucan i timski rad bitni preduslovi-01-Bojan Ninkov-Rukovalac pom meh

Od početka svog radnog veka pokazivao je interesovanje za posao, tako da je brzo stekao simpatije starijih kolega u službi pomoćne mehanizacije. Uz rad, omogućeno mu je bilo i da se usavršava, tako da su mu u ruke poveravane savremene i vredne mašine.

„ Istina je da su stručnost i profesionalnost na prvom mestu, ali smatram da su za ostvarivanje projektovanih proizvodnih cilјeva potrebna i savremena sredstva, timski rad, kolegijalnost i drugarstvo, barem kada je reč o rudarskom poslu. U mojoj službi mnogo toga je unapređeno i osavremenjeno i lakše je raditi. Međusobno uvažavanje i poštovanje radnika različitih zanimanja i struka koji su uklјučeni u jedninstveni proizvodni proces od velikog su značaja za ostvarivanje dobrih rezultata. Toga na PK „Drmno“ ima i zato smatram da se i postižu planirani rezultati proizvodnje. U našem poslu sve je nekako lakše i bezbednije kada znate da radite i sa drugarima. Drugarstvo na poslu daje elan i podstiče radnika na to da bude još bolјi, savesniji i produktivniji“, kaže Ninkov.

Zvezdan Vuletić, poslovođa u službi mašinskog održavanja, radi na kopu „Drmno“ od 1984. godine. Kaže da su zaposleni obučeni i stručni za poslove koje rade, da su posvećeni i da je u odnosu na vreme kada je počeo da radi znatno olakšan i osavremenjen rad.Strucan i timski rad bitni preduslovi-04-Zvezdan Vuletic„ Eksploatacija uglјa je složen posao i za ostvarivanje cilјeva proizvodnje, pored stručnosti, zahtevaju se timski rad, kolegijalnost i visok stepen poverenja, što je posebno važno u pogledu bezbednosti lјudi. Lične sposobnosti svakog pojedinca i te kako doprinose uspešnoj organizaciji i realizaciji posla“,  kaže Vuletić.

 Posvećenost

 „Timski rad je ono što motiviše svakog radnika pojedinačno. Znatno je pobolјšana komunikacija, ali obraća se pažnja i na racionalno angažovanje lјudi.U vanrednim situacijama kao što su bile poplave jasno se videlo koliko su lјudi posvećeni poslu, ali i šta za njih znači kop „Drmno“. Tada su se lјudi nesebično stavlјali na raspolaganje u svakom trenutku. Stručnost jeste na prvom mestu, ali sama po sebi nije dovolјna za postizanje želјenih cilјeva“, rekao je Zvezdan Vuletić.

KOMENTARIŠI