U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ Požarevac predstavljeno je peto, dopunjeno i prošireno izdanje knjige prof. dr Žarka Trebješanina „Rečnik psihologije“. O delu vrednom za pomenutu oblast, uz našeg uvaženog stručnjaka i autora, govorili su Aleksandra Ninković Tašić i Aleksandar Gajšek. Moderator programa bila je Vera Zarić Mitrović, direktorka Biblioteke.

U novom petom izdanju „Rečnika psihologije“, u izdanju izdavačke kuće „Agape“ iz Beograda, prema rečima Žarka Trebješanina, zastupljeni su novi psihološki pravci, perspektive i discipline, oblasti, kao i saznanja u okviru starijih pravaca i disciplina, koji su poslednjih decenija u ekspanziji (evoluciona psihologija, pozitivna psihologija, neuropsihologija, biološka psihologija, sociobiologija, kognitivne nauke, socijalna psihologija, psihologija emocija, psihologija pamćenja, psihologija religije), koji donose niz novih termina i pojmova.

Neke večite i izazovne teme, koje izazivaju pažnju i savremenih čitalaca, istakao je Trebješanin, dobile su više mesta. To je slučaj sa snovima, koji se danas intenzivno izučavaju s različitih stanovišta i metodima raznovrsnih disciplina (neurofiziologije, kognitivne, evolucione, arhetipske psihologije itd.). U ovom izdanju Rečnika ima oko 1.000 potpuno novih i izmenjenih starih odrednica. Brojna požarevačka publika imala je priliku da učestvuje u razgovoru sa gostima.

Pre početka programa, povodom Dana Biblioteke – Svetog Save, Vera Zarić Mitrović, direktorka Biblioteke uručila je nagrade najboljim čitaocima na Dečjem i Odeljenju za mlade: Vuku Ružiću i Teodori Ilić, učenicima 3. razreda OŠ „Dositej Obradović“, Jeleni Perišić, učenici 4. razreda OŠ „Miloš Savić“ u Lučici i Jovan Todorović, učenik 5. razreda OŠ „Jovan Cvijić“ iz Kostolca. Specijalna nagrada Mariji Rajković, učenici 7. razreda OŠ „Sveti Sava“ za najveći broj pročitanih knjiga, kojoj je uručena i trajna članska karta Biblioteke.

Najbolji čitalac na Odeljenju za mlade je Jelena Kekić, učenica 8. razreda OŠ „Dositej Obradović“.

Najbolji čitaoci u kategoriji odraslih su: Nikola Župljanin, diplomirani ekonomista iz Požarevca i Snežana Golubović, službenica iz Kostolca.

Svetosavska zahvalnica za darodavca najvećeg broja knjiga u 2019. godini pripala je Draganu Đuriću Đuri, slikaru iz Požarevca.

U umetničkom delu programa nastupili su Leonardo Borojević i Uroš Božilović, učenici Srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Požarevca u klasi profesora Bojana Stevića.

KOMENTARIŠI