Foto: Energija Kostolac

Tokom marta završeno je pošumljavanje kosina treće jalovinske etaže na površini od pet hektara. Posađeno je ukupno 5.500 sadnica bagrema.

Na Površinskom kopu „Drmno“ tokom ove godine nastavljena je biološka rekultivacija zemljišta. Akcenat je stavljen na uređenje površina unutrašnjeg odlagališta Površinskog kopa „Drmno“. Tokom marta završeno je pošumljavanje kosina treće jalovinske etaže na površini od pet hektara, gde je posađeno ukupno 5.500 sadnica bagrema.

Uporedo sa ovim aktivnostima priprema se teren za setvu lucerke na površini od 10 hektara na radnim delovima pomenutog odlagališta.

Foto: Energija Kostolac

– U ovoj godini planirali smo pošumljavanje nedostajućim sadnicama na površini od oko osam hektara, kao i formiranje ekološkog pojasa oko naselja Kanal. U planu je sadnja 1.015 sadnica topole visine od tri metra – rekao nam je Velimir Damnjanović, inženjer biološke rekultivacije.

Naš sagovornik ističe da je planirana i nega oglednog kineskog zasada paulovnije, kao i voćnjaka na ukupnoj površini od 5,5 hektara. Predviđeni poslovi, kako kaže Damnjanović, odnose se i na negu starijih sadnica radi njihove zaštite, košenja ravnih delova rekultivisanih površina od gotovo 60 hektara.

– Tokom cele godina radiće i čuvarska služba, koja će obilaziti gazdinsku jedinicu PK „Kostolac“ u cilju sprečavanja krađe i seče stabala, ali i sprečavanja eventualnih požara – rekao je Damjanović.

KOMENTARIŠI