U okviru aktivnosti Planinarskog saveza, klubova i društava, pokrenuta je zajednička inicijativa Ministarstva omladine i sporta i Planinarskog saveza Srbijeza razvoj programa za afirmaciju rekreativno – sportske discipline pešačenja.

Cilj ove inicijative je podizanje svesti svih građana Srbije o značaju bavljenja rekreacijom i sportom u otvorenoj prirodi,
bez zahteva za ekstremnijim oblicima fizičkog angažovanja.
Pešačenje je danas izrazito popularna aktivnost u razvijenom svetu.

Foto: Urban city

Kroz prirodu svakodnevno pešače milioni ljudi različite dobi. Za njih je pešačenje postao način zdravog života i održavanja fizičke i mentalne kondicije. U Evropsku pešačku asocijaciju (ERA) učlanjeno je više od 6o organizacija iz 28 zemalja Evrope, među kojima je i Planinarski savez Srbije.

Planinarski savez Srbije, koji je u porodici sportova Srbije zadužen za oblast planinarskog sporta, poseduje višedecenijsko iskustvo, kadrove i infrastrukturu da može pokrenuti programe pešačenja zajedno sa programima planinarenja preko mreže od 150 planinarskih društava i klubova. Osnovna koncepcija daljeg
razvoja ideje programa „Pešačenje i planinarenje“
izvodi se kroz više faza (2014, 2015, 2016 i 2017/2018).

U 2014. godini (prva faza) održane su probne aktivnosti u okviru već planiranih planinarskih akcija, na kojima su posebno organizovani programi pešačenja na lakšim i kraćim stazama,
dužine od 6 –10 km. Ovakve staze trasiraju se u okolini gradskih naselja, na izletištima i u planinskimturističkim centrima.

U ovoj godini akcije pešačenja održane su u Kruševcu (Jastrebac)
10.oktobra i u Knjaževcu (Jevik) 12. oktobra,zahvaljujući Planinarskom klubu „Jastrebac“ i Planinarskom društvu „Babin zub“, kao i u okviru Republičke akcije „Avala iz 4 2/2pravca“ 27. decembra,u organizaciji Planinarsko-smučarskog društva „Kopaonik“ iz Beograda.

U 2015. godini (druga faza) održane su akcije pešačenja u osam
gradova širom Srbije (Beograd, Vršac, Pančevo, Valjevo, Niš, Novi
Pazar, Knjaževac i Vranje), sa idejom dalje razrade „pilot projekata“, koji će pomoći da se kvalitetno napravi plan treće faze razvoja programa od 2015. do 2018. godine.

Foto: Urban city

U 2016. godini (treća faza)održane su akcije pešačenja u Kragujevcu, Požarevcu, Kruševcu, Beogradu, Novom Sadu a predstoji održavanje akcija u Valjevu i Soko banji.Cilj aktivnosti u periodu 2016 – 2018 pretpostavlja pojačanu i u javnosti jasno prepoznatljivu afirmaciju rekreativno-sportske discipline pešačenja među građanima Srbije.

Foto: Urban city

Tokom razvoja programa priprema se i izgrađuje infrastruktura i logistika pešačkih i šetačkih staza,koje se obeležavaju, označavaju, mapiraju i smeštaju u sistem javnih informacija kao deo ukupne ponude sportske i turističke infrastrukture u Srbiji. Za realizaciju programa „Pešačenje i planinarenje“ uz podršku Ministarstva omladine i sporta, opravdano se očekuje učešće lokalnih uprava, sportskih i turističkih organizacija i obrazovnih institucija u mestima održavanja akcija.

U junu ove godine planinarski klub Vukan i Ekološko društvo Prijateji Čačalice. organizovali su za  sve rekreativce pešačku akciju i druženje.  Osnovna namera ovog programa je podizanje svesti kod učenika, ostale omladine, ali i starijh Požarevljana o značaju pešačenja, o značaju ekologije, očuvanju zdravlja i drugih vrednosti.

Obaveštavamo vas da će manifestacija Dan pešačenja u Srbiji  biti održana i u gradu Požarevcu.
Počtetak manifestacije je u 09:00 časova ispred Ekološkog doma na Čačalici.
Predviđene su 4 staze od 2,5 km do 23 km.
Organizator manifestacije je Planinarski Klub Vukan iz Požarevca.
Na prošlogodišnjem danu pešačenja bilo je 700 učesnika.

KOMENTARIŠI