Resavska pećina – 49 godina od otvaranja

Resavska pećina – 49 godina od otvaranja

FOTO: URBAN CITY / B.P.

Iako je zvanična turistička sezona u Resavskoj pećini, najposećenijoj u Srbiji, od 1. aprila do 31. oktobra, i unatoč pandemiji koronavirusa, ona je bila otvorena i imala posetioce preko cele zime, izjavila je Tanjugu direktorka JP “Resavska pećina” Ana Nešić Bogdanović.

Posetioci su bili iz naše zemlje i inostranstva, a među posetiocima iz inostranstva najviše ih je bilo iz Ruske Federacije, precizirala je ona.

Ana Nešić Bogdanović je istakla da je počela da radi i bašta restorana ispred ulaza u pećinu, a razgledanje pećine smanjeno je sa 45 minuta na pola sata, zbog pandemije koronavirusa.

Za posetu i razgledanje pećine “striktno se primenjuje mere Kriznog štaba Vlade Srbije”, istakla je direktorka.

FOTO: URBAN CITY / B.P.

Pećina je otvorena od 8.00 do 16 časova, ulaznica za odrasle je 350 dinara, 300 za decu, a za decu do sedam godina 50 dinara.

“Vreme kada nismo imali posetu, koristili smo za uređenje pećine i okoline, uključijući i Vodopad Lisine”, rekla je Ana Nešić Bogdanović.

U Resavskoj pećini postoji i “Avantura park”, za posetioce koji vole adrenalinska uživanja u prirodi.

FOTO: URBAN CITY / B.P.

Turisti uz Resavski pećinu posećuju i druge prirodne lepote ovog kraja Hidrokompleks Lisine, vodopad, srednjovekovni manastir “Manasija”, Rudnik ugljarstva Senjski rudnik i druge znamenitosti i lepote Gornje Resave.

Od Požarevca vam preporučujemo da koristite auto-put, koji je pre svega najbezbedniji i najbrži način da stignete, s tim da je oko 20km duži.

Link rute pogledajte OVDE.

Foto: Urban City / B.P.

Resavska pećina se nalazi na 20 km od Despotovca, u krečnjačkom brdu zvanom (Babina glava), na obali kraškog polja (Divljakovac). Spada u najlepše pećine u našoj zemlji. Ranije su za pećinu znali samo čobani koji su se sklanjali od nevremena sa stadima ovaca. Jedan od čobana je otkriva 1962. godine sa svilajnačkim planinarima, da bi već iste godine ona bila detaljno ispitana od strane novosadskih speleologa, na čelu sa dr Jovanom Petrovićem. Radovi na uređenju pećine su trajali 10 godina, što znači da je pećina zvanično otvorena za posetioce 1972. godine, tačnije 22. aprila. Duga je 4,5 km. Detaljno je istražena 2830 m, a za posetioce je uređeno oko 800 m.

FOTO: URBAN CITY / B.P.

Jedna je od najstarijih ispitanih pećina u našoj zemlji, stara je oko 80 miliona godina, dok se stari nakit u pećini procenjuje na 45 miliona godina. Temperatura je konstantna i iznosi 7°C, dok vlažnost vazduha varira od 80-100%. Unutrašnjost pećine obiluje brojnim i raznovrsnim dvoranama, kanalima, galerijama, stubovima, stalaktitima, stalagmitima, draperijama i okamenjenim vodopadima. Po bogatstvu i raznobojnosti nakita Resavska pećina opravdano nosi epitet resavske lepotice. Nakit pećine počinje od samog ulaza koji se nalazi na 485 m n.v. Nakit nastaje rastvaranjem kalcijum karbonata, a boja zavisi od minerala kroz koji prođe voda. Nakit se pojavljuje u tri boje, a to je crvena, žuta i bela. Najdominantnijia je crvena boja koja potiče od oksida gvožđa, bela potiče od kristalnog kalcijuma, a žuta od primesa gline. Za ogranizovane posete uređene su gornja i donja galerija.

Od 2010. godine kao spomenik prirode je član Međunarodne asocijacije turističkih pećina i jama (Internacional show caves Asociation) ISCA.

Pogledajte snimak otvaranja pećine od 22. aprila 1972. godine:

 

KOMENTARIŠI