Rešena viševekovna misterija kipova sa Uskršnjeg ostrva

Rešena viševekovna misterija kipova sa Uskršnjeg ostrva

Stavljanje kape na vrh kipa nije bilo ni malo lak zadatak i sigurno je za graditelje imalo veoma duboko značenje

Neki od poznatih velikih kipova na Uskršnjem ostrvu imaju na glavi crvene kape, koje se nazivaju “pukao”. Kape su napravljene od crvenog kamena iz kamenoloma koji se nalazi na drugom kraju ostrva i izgleda kao da su dodate nakon što su skulpture napravljene.

Zašto i kako su te crvene kape, teške 12 tona dospele na kipove visoke četiri metra, nešto je što već dugo muči naučnike. Nakon mnogo godina nagađanja, arheolozi sa Državnog univerziteta Pensilvanije došli su do moguće tehnike pomoću koje su kape postavljene na vrh kipova, piše IFL Science.

“Bilo je mnogo ideja, ali mi prvi iznosimo pretpostavku koja koristi arheološke dokaze”, kaže student antropologije Šon Hikson.

U 13. veku, ostrvo su prvi naselili polinezijski pomorci. Decenijama nakon pristajanja na njegove obale, oni su dva veka proveli gradeći gigantske kipove od kamenja vulkanskog porekla.

Foto: Thinkstock

Stručnjaci se još uvek raspravljaju oko toga, ali je sada opšteprihvaćeno da su ti monoliti iz kamenoloma prebacivani ljuljanjem sa jedne na drugu stranu (npr. kao kada pomerate nameštaj). Ali je kamenolom iz koga je vađen svetlocrveni vulkanski kamen od koga su napravljene kape, udaljen više od 12 kilometara.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of Archeological Science, slaže se sa tezom da su kape stavljene nakon što su kipovi završeni, što znači ne pre 15. ili 16. veka, verojatno tek nakon što su ih dokotrljali iz kamenoloma u grubom obliku, pa ih na licu mesta obradili.

Pretpostavlja se da je to tačno, pošto je takvo kamenje, oko 70 komada, nađeno na putu od tog kamenoloma prema statuama.

Da bi 12 tona teško kamenje podigli na kip, graditelji su koristili rampe. Savremene metode primene fotogrametrije i 3D tehnoligije ukazuju na udubljenja na bazi kamenja koja sugerišu da kape nisu mogle jednostavno da se guraju rampom.

Umesto toga, naučnici tvrde da su preko velikih rampi, na vrh uspravnih kipova, kape kotrljane pomoću kanapa kakve i danas koristimo za podizanje teških tereta. Rotaciona poluga omogućavla im je da teške predmete do rampe dižu relativno lako. Za obavljanje tog procesa, tvrde naučnici, trebalo je manje od 15 snažnih radnika.

Zašto su sve to radili, ostaje nepoznato. Većina naučnika veruje da su kape korišćene za razlikovanje kipova ili označavanje određenog statusa, prenosi Telegram.

Pretpostavlja se da su oni sa kapama bili višeg statusa i imali veću važnost u obrednim ceremonijama. Smatra se da kape predstavljaju kosu umotanu na temenu glave.

Jedno je, međutim, sigurno. Stavljanje kape na vrh kipa nije bilo ni malo lak zadatak i sigurno je za graditelje imalo veoma duboko značenje.

KOMENTARIŠI