BUDVA i zvanično obara rekorde u broju turista

BUDVA i zvanično obara rekorde u broju turista

Kao što je raznovrsna po ceni smeštaja, Budvanska regija pruža i raznovrsne sadržaje, tako da svako može pronaći nešto po svom ukusu i interesovanju

Foto: Urban City, 15. jul 2017.

Za Budvu je prošla turistička godina bila rekordna, a ako se već može suditi po prošlomesečnoj poseti turista, i ova sezona je počela sjajno, što daje razloga za zadovoljstvo i optimizam, kaže direktor Turističke organizacije Budve Mladen Franović.

Predstavljajući novinarima iz Srbije turističke kapacitete, lepote i znamenitosti najpoznatijeg crnogorskog letovališta, u okviru promotivne kampanje “U susret novom ljetu” Turističke organizacije opštine Budva, Franović je istakao da je maj bio 50 odsto bolji nego isti mesec prošle godine i da su zabeleženi i bolji finansijski rezultati.

foto: Urban City, 16. jul 2017.

Veliki broj plaža, hotela, etno-restorana, istorijskih znamenitosti, manastira i kulturno-umetničkih sadržaja – to je, kako ističe, ono što Budva nudi gostima.

“Kada je reč o nama najdražim gostima, a to su gosti iz Srbije, prošle godine zabeleženo je više od milion noćenja”, navodi Franović i dodaje da dosta gostiju ima iz Rusije, Ukrajine, Belorusije i Kazahstana.

Foto: Urban City, 15. jul 2017.

Gostiju iz Rusije ima najviše – oni čine 35 do 40 odsto ukupnog broja turista i pored toga što je vrednost rublje pala i što se u Rusiji ove godine održava Svetsko prvenstvo u fudbalu.

Iako su ova dva razloga dovela do toga da broj turista iz Rusije bude nešto manji, njih i dalje ima najviše. Na drugom mestu su gosti iz Srbije i zemalja bivše Jugoslavije, a slede turisti iz zapadnih zemalja i Skandinavije, zatim iz Albanije i srednje Evrope, pre svega Mađarske, Češke, Slovačke i Poljske.

foto: Urban City, 16. jul 2017.

Kada je reč o turističkoj infrastrukturi, Franović kaže da se Budva svake godine trudi da poboljša ponudu i turistima koji se odluče za to letovalište odmor učini prijatnijim i kvalitetnijim. Za to su, pored smeštaja, važne plaže i parkinzi.

Ove godine ostvaren je pozitivan pomak, jer je dogovoreno da neke plaže budu otvorene, odnosno da svi građani i turisti mogu besplatno da ih koriste. Takođe, veliki deo zakupljenih plaža je u obavezi da bar 50 odsto mesta ostavi za slobodno korišćenje. Ove godine u Budvi je povećan i broj parking mesta.

Govoreći o cenama smeštaja, Franović ističe da su one na nivou prošlogodišnjih, a da je Budva karakteristična po tome što nudi smeštaj za svačiji džep, u rasponu od 10 evra do pet hiljada evra. Dodaje da je u Budvi moguće naći kvalitetan smeštaj po povoljnoj ceni čak i u toku sezone.

Foto: Urban City, 16.jul 2017. Picerija LAV Stari grad

Kao što je raznovrsna po ceni smeštaja, Budvanska regija pruža i raznovrsne sadržaje, tako da svako može pronaći nešto po svom ukusu i interesovanju. Tako, recimo, Budvu u špicu sezone posećuju mladi, dok je Petrovac omiljeno mesto za odmor za porodice sa decom.

Portparolka Hotelske grupe “Budvanska rivijera” Jelena Kaluđerović navodi da samo Turističko naselje Slovenska plaža, koje posluje u okviru grupe, ima 1.016 smeštajnih jedinica, odnosno 2.400 ležaja.

Foto: Urban City, 14. jul 2017.

Ova hotelska grupa pruža i logističku podršku brojnim kulturnim dešavanjima u Budvi, s obzirom na to da se neki hoteli koji joj pripadaju nalaze na veoma atraktivnoj lokaciji, odnosno vrlo blizu mora i Starog grada.

Neizostavan deo turističke ponude Budve je i “Grad teatar”, koji objedinjuje četiri programska segmenta – muzički, dramski, literarni i likovni. Ovaj festival je specifičan po tome što ima ambijentalni karakter i tokom manifestacije svaki deo Starog grada pretvara se u scenu na otvorenom, na kojoj učestvuju i slučajni prolaznici.

Direktorka “Grad teatra” Milena Lubarda Marojević smatra da je naročito važno to što je Grad zaključio da je festival važan, a tu ocenu ilustruje činjenicom da je uz podršku gardskih vlasti prošle godine rešen problem buke iz kafića i sa gradskih trgova i da se programi festivala izvode neometano.

KOMENTARIŠI