POGLEDAJTE: Ovako je izgledalo slanje imejla 1984. godine /VIDEO/

POGLEDAJTE: Ovako je izgledalo slanje imejla 1984. godine /VIDEO/

Jedna od osnovnih razlika, osim opisanog dugotrajnog procesa, bilo je i to što 1984. nisu postojale imejl adrese kakve danas pozajemo, već su za to služili nizovi brojeva i slova

Britanski TV kanal Thames TV dokumentovao je trenutak kada su 1984. godine tehničari Džulijan i Pet Grin prvi put poslali i primili prvu elektronsku poštu.

Slanje imejla pre 34 godine bilo mnogo komplikovanije nego danas. Emisija “Baza podataka” je to zabeležila. Pre slanja bilo je potrebno povezati se na mrežu. Danas je, kao što znamo, to poprilično jednostavno, ali tada je proces bio drugačiji, piše Business Insider.

Prvo je trebalo priključiti telefonsku liniju na modem, a zatim spojiti modem na računar. Onda je trebalo telefonom pozvati drugi računar. Kada bi se veza uspostavila, trebalo je uključiti prekidač na modemu. I tada bi se “stvari” počele da se događaju.

Nakon što su se povezali na Micronet 800, ranu mrežnu uslugu koja je imala opciju slanja elektronske pošte, konačno su mogli da napišu svoj e-mail.

Jedna od osnovnih razlika, osim opisanog dugotrajnog procesa, bilo je i to što 1984. nisu postojale imejl adrese kakve danas pozajemo, već su za to služili nizovi brojeva i slova.

U ovom slučaju adresa je bila “7776a”. Poruka koju su braća Grin tada poslala glasila je: “Najbolje želje svima u timu za baze podataka, elektronski vaši, porodica Grin”.

KOMENTARIŠI