Ovako se slao mejl pre 35 godina (VIDEO)

Ovako se slao mejl pre 35 godina (VIDEO)

Iako je danas sasvim normalna stvar da u samo nekoliko klikova pošaljemo sve potrebne podatke putem mejla, nekad to zaista nije bio jednostavan niti lak zadatak. Jer su, pre svega, retki posedovali računar, a o internetu kakav poznajemo danas nije još bilo niti govora.

Ali tehnološki stručnjaci koji su imali sreće da poseduju modem za internet vezu u Velikoj Britaniji, testirali su brzinu i pogodnost “elektronskog pisanja poruka putem telefonske linije”.
Naime, britanska mreža Thames Television objavila je urnebesan video svoje računarske emisije “Baza podataka” iz 1984. godine u kojem se u šest minuta, korak po korak, objašnjava postupak slanja elektronske pošte.
Video prikazuje stručnjaka koji spaja ogromni modem kako bi povezao svoj računar s Prestel mrežom. Ali prvo, on mora uspostaviti telefonsku vezu koristeći “rotacioni” telefon, prenosi Buka.
Nakon uspostavljanja veze, korisnik se javlja na uslugu Micronet 800. Micronet je bio rani davalac informacija dostupan putem Prestel mreže u Velikoj Britaniji tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog veka.
URL-ova tad još nije bilo, a svaka stranica na usluzi bila je numerisana.
Nakon toga, demonstrira se kako poslati elektronsku poštu koju domaćin prima, te se objašnjava na koji način se poruka može ispisati.
Video pogledajte OVDE.  

KOMENTARIŠI