U Narodnoj biblioteci „Ilija M. Petrović“ Požarevac, predstavljena je knjiga eseja „Eseji od nemira“ autorke Slavice Jovanović u izdanju Književne zajednice Požarevac i Društva za srpski jezik i književnost za Braničevski okrug uz finansijsku podršku Skupštine Grada Požarevca.

O knjizi su govorili Golub Jašović, recenzent knjige, Nenad Milošević, profesor srpskog jezika i književnosti u Požarevačkoj gimnaziji i autorka. Moderator programa bila je Tatjana Živković.

Knjiga obuhvata trinaest eseja nastalih u proteklih petnaest godina vezanih za teme iz književnosti i pozorišne umetnosti. Prema rečima same autorke, u njima je puno senzibiliteta i reminiscencija na omiljene lektire ili omiljene pisce, dok se tri eseja odnose na omiljene glumce, Ivanu Žigon, Predraga Ejdusa i Danila Lazovića. Ideja knjige je da kroz obrađene književne teme sugeriše i zainteresuje čitalačku publiku za klasična dela srpske i ruske književnosti.

Odlomke iz najzanimljivijih eseja čitale su učenice druge godine Požarevačke gimnazije Tijana Milosavljević i Sara Trailović.

KOMENTARIŠI