Rezerve krvi na minimumu, nedostaju sve krvne grupe

Rezerve krvi na minimumu, nedostaju sve krvne grupe

Foto: Pixabay // ilustracija

Rezerve krvi su na minimumu, a u ovom trenutku nedostaju sve krvne grupe, posebno negativne, navela je za RTS doktorka Milica Jovičić iz Zavoda za transfuziju krvi.

Doktorka Milica Jovičić je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, navela da je situacija alarmantna još od početka epidemije.

“Tokom celog perioda pandemije rezerve krvi su stalno na minimumu. Nikako da se vratimo na te količine prikupljene kao pre početka pandemije. Ne možemo reći da odziv davalaca nije dobar, zaista veliki broj ljudi razume koliko je krv neophodna i odaziva se našim svakodnevnim pozivima, ali prosto život se odvija na neki drugačiji način, mnoge stvari su promenjene i jako je teško vratiti se na te količine prikupljene krvi pre početka pandemije, a potrebe se svakog dana povećavaju”, objašnjava Jovičićeva.

Istakla je da je potrebno da imamo dvodnevne, trodnevne ili četvorodnevne rezerve, ali da u periodu pandemije sve što svakoga dana se prikupi krvi tolika količina krvi se i izda.

“Pre početka pandemije nama je negde bilo potrebno između 400 i 450 jedinica dnevno za Beograd i bolnice centralnog regiona koje snadbeva Institut za transfuziju krvi Srbije. Mi negde sada imamo dane kada prikupimo možda 300 do 350 jedinica krvi, ali neki prosek je 200 do 250 i zaista su te rezerve na minimumu”, navodi gošća Jutarnjeg programa.

Objašnjava da su pre pandemije imali petodnevne zalihe krvi i kako kaže, ta količina je potrebna kako bi svi pacijenti bili zbrinuti.

“Mi smo nekada pre pandemije imali petodnevne rezerve krvi i ta količina nam je potrebna da svi budu zbrinuti, da ne zavisimo od dana do dana kakav će biti odziv davalaca krv već da uvek imamo stabilne rezerve svih komponenti, da niko ne mora da čeka krv već da krv čeka pacijente”, ukazuje Jovičićeva.

Ukazala je da u ovom trenutku nedostaju sve krvne grupe, posebno negativne.

“Nedostaju sve krvne grupe, posebno negativne jer ima samo 15 procenata stanovništva tu krvnu grupu, ali i najčešće krvne grupe tipa A i 0 su najčešći pacijenti, pa imamo i deficit i tih krvnih grupa”, objasnila je Jovičićeva.

Apeluje na građane da dođu na sve punktove i daju krv.

KOMENTARIŠI