Foto: Pixabay // ilustracija

Rezerve krvi su na minimumu, budući da je odziv građana drastično smanjen. Istovremeno, zbog koronavirusa otkazuju se akcije prikupljanja krvi u firmama i ustanovama poput škola. Doktorka Milica Jovičić iz Zavoda za transfuziju krvi kaže za RTS da u ovom trenutku nedostaju sve krvne grupe, posebno negativne.

Doktorka Milica Jovičić je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, navela da je situacija alarmantna još od početka epidemije sa drastičnim padom broja dobrovoljnih davalaca.

“Mi smo nekako uspevali da održimo naše rezerve stabilnim sve vreme”, rekla je Jovičićeva.

Istakla je da je potrebno da imamo dvodnevne, trodnevne ili četvorodnevne rezerve, ali da u periodu pandemije sve što svakoga dana se prikupi krvi tolika količina krvi se i izda.

“Svakoga dana zavisimo od dobre volje, svesti i savesti onih koji daju krv da daju svakoga dana u dovoljnom broju. Taj broj se poslednjim desetak dana još više smanjio što je očekivano sa povećanjem brojem zaraženih, smanjuje se krug ljudi koji mogu da daju krv”, istakla je Jovičićeva.

Ukazala je da u ovom trenutku nedostaju sve krvne grupe, posebno negativne.

“Zaista niko ne treba ukoliko se dobro oseća, ko nema neke respiratorne simptome, ko nije bio u kontaktu sa nekim zaraženim, ko nema druga teška hronična ili maligna oboljenja, dakle svi oni koji su zdravi ne treba to da odlažu i već danas treba da daju krv”, poručila je Jovičićeva.

Podsetila je i da svakodnevno prikupljaju krvnu plazmu onih koji su preležali kovid 19.

“Svi oni koji su preležali kovid i koji znaju da imaju antitela, koji su imali lakše ili teže oblike kovida, mogu da se jave na broj telefona 19819 ili preko sajta donirajplazmu.gov.rs gde će dobiti sve informacije”, rekla je Jovičićeva.

Objasnila je da oni koji su bili bez simptoma ili su imali lakšu formu bolesti mogu već dve nedelje nakon oporavka da doniraju krvnu plazmu, dok oni koji su imali upalu pluća moraju da sačekati i biti potpuno zdravi.

KOMENTARIŠI