Prognostičar iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Branko Bijelić izjavio je danas da bi i jesen trebalo da bude toplija i suvlja, kao i da će biti Miholjskog leta, jer se očekuje da od 5. do 18. oktobra bude toplije od proseka, sa temperaturom od 23 do 27 stepeni.

Do 25. septembra očekuju se temperature kao i sada, od 26 do 30 stepeni. U petak na subotu se očekuje naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, umerenim severozapadnim vetrom i padom temperature za sedam do devet stepeni.
Takvo vreme se, kaže Bijelić, nastavlja sve do utorka, s tim da će biti sve stabilnije.
Bijelić navodi da bi od 26. do 29. septembra trebalo da bude više kiše sa količinom padavina od 10 do 20 milimetara, lokalno i do 40 milimetara.
Na kraju naredne nedelje, 4. oktobra se očekuje toplije sa dnevnim temperaturama od 21 do 26 stepeni.
Prema njegovim rečima, do kraja oktobra se ne očekuje pojava prizemnih mrazeva, osim u kotlinama i rečnim dolinama i visoravni u zapadnoj Srbiji.
Bijelić je naveo da je proteklo leto u severnim, centralnim i zapadnim delovima Srbije bilo toplije od proseka, dok je u ostatku zemlje bilo prosečno toplo vreme. Srednja letnja količina padavina je bila iznad proseka u odnosu na višegodišni prosek padavina.
Najviša temperatura tokom leta bila je 31. avgusta u Ćupriji od 36,9 stepeni, dok je najniža temperatura izmerena tokom jula u Kuršumliji kada je bila 4,1 stepen.

KOMENTARIŠI