RIK: Izborne radnje se prekidaju dok traje vanredno stanje

RIK: Izborne radnje se prekidaju dok traje vanredno stanje

Foto: Pixabay // ilustracija

Sve izborne radnje u Srbiji se prekidaju dok je na snazi odluka o vanrednom stanju, odlučila je Republička izborna komisija na sinoćnjoj sednici.

Odlukom Republičke izborne komisije po prekidu vanrednog stanja biće utvrđeni novi rokovi za sprovodenje izbora.

Sve, do sada preduzete izborne radnje, imaće pravnu snagu u nastavku izbornog procesa.

RIK je postupila u skladu sa članom 5 Uredbe Vlade Srbije o merema za vreme vanrednog stanja, u kome stoji da se “stupanjem na snagu ove uredbe prekidaju se sve izborne radnje u sprovođenju izbora za narodne poslanike, poslanike Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine i odbornike skupština opština gradova i opština, koji su raspisani za 26. april ove godine”.

U uredbi, objavljenoj danas u Službenom glasniku, još se navodi:

“Zadužuju se nadležne izborne komisije da obezbede i čuvaju postojeću izbornu dokumentaciju i do nastavka sprovođenja izbornih radnji i izbora.

Sprovođenje izbornih radnji nastaviće se od dana prestanka vanrednog stanja”.

“Ovim rešenjem se privremeno zaustavlja izborni proces dok traje vanredno stanje prouzrokovano širenjem tzv. koronavirusa, i biće nastavljen po donošenju odluke o prestanku vanrednog stanja”, saopštio je predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević.

Za rešenje o prekidu svih izbornih radnji, od 22 prisutna člana RIK, glasalo je 20, a dva su bila protiv.

Izbori za narodne poslanike prvobitno su raspisani za 26. april, a za isti datum je bilo zakazano i održavanje pokrajinskih izbora i izbora za odbornike u velikom broju skupština opština u Srbiji.

KOMENTARIŠI